Obchodní inspekce: V den vysvědčení se prodával mladistvým i tvrdý alkohol

05.07.2018 13:13

Svým rozsahem zatím nejmasivnější kontrolu na dodržování zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let v jediný den provedla Česká obchodní inspekce v pátek 29. června 2018. „Jednalo se záměrně o den, kdy školáci dostávají vysvědčení a chystají se případně oslavit začátek prázdnin,“ říká ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný. Kontroly proběhly ve všech regionech, celkem bylo zkontrolováno 44 provozoven, obchodníci zákaz porušili a alkohol mladistvému prodali v 26 z nich (tj. 59 %).

Obchodní inspekce: V den vysvědčení se prodával mladistvým i tvrdý alkohol
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce při kontrolách, zda prodejci dodržují zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let, v souladu s § 30 odst. 4 zák. č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, využila přizvané osoby mladší 18 let.

Například Královéhradecký a Pardubický inspektorát ČOI se zaměřil na Trutnovsko, Náchodsko, Teplice nad Metují a Adršpach. Během 16 kontrol provedených tímto inspektorátem byl v 7 případech prodán alkoholický nápoj osobě mladší 18 let. Jednalo se o 3 restaurace (prodán sortiment vodka, víno, becherovka), 3 prodejny s potravinami (rum, víno, vodka) a čerpací stanici (víno).

Plzeňský inspektorát s figuranty, kteří právě dostali své první středoškolské vysvědčení, provedl kontroly převážně na tvrdý alkohol a jednu kontrolu na víno „v akci“. Kontroly probíhaly ihned po rozdání vysvědčení, tedy v dopoledních hodinách. Dva řetězce zákaz porušily. Jednalo se o víno „v akci“ a ve druhém řetězci byl zákaz porušen již v minulosti, proto proběhla ve stejný okamžik kontrola na zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let se dvěma různými figuranty (věk 16 let) u dvou různých pokladen a oběma byl ve stejný okamžik (vždy jinou pokladní) prodán „tvrdý“ alkohol (2x Vodka 40%, 0,5 l). Podobné zjištění měli inspektoři také v malé prodejně potravin v Plzni označené jako „večerka“, kde byl opět prodán „tvrdý“ alkohol osobě mladší 18 let.

Inspektorát ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj se zaměřil na prodejny potravin. Z 8 kontrol (4 malé prodejny a 4 řetězce) prodali alkoholický nápoj osobě mladší 18 let v 5 případech, jednalo se o dvě malé prodejny smíšeného zboží a tři velké řetězce.

100% kontrol se zjištěním prodeje alkoholu osobě mladší 18 let hlásí Inspektoři z Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Na Olomoucku se jednalo o dvě prodejny především s dárkovým zbožím a vinotéku. V Ostravě právě v den vysvědčení probíhal „Festival v ulicích“ a i zde inspektoři provedli tři kontroly s figuranty, vždy jim alkohol byl prodán.

Tímto jednáním došlo k porušení § 11 odst. 5 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, tzv. „protikuřácký zákon“. S prodejci povede Česká obchodní inspekce správní řízení, kde se bude rozhodovat mimo jiné také o výši pokuty. Za porušení hrozí ze zákona sankce až do výše 1 000 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…