Ocelový most SŽDC přes Dyji získal hlavní evropskou cenu

25.09.2018 15:48

Stavba nového železničního mostu přes Dyji nedaleko česko-rakouské státní hranice se stala celkovým vítězem pátého ročníku celoevropské soutěže European Steel Bridge Awards 2018. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v Praze v rámci mezinárodního sympozia, kterého se zúčastnilo celkem 220 delegátů z dvaatřiceti zemí nejen z evropského kontinentu.

Ocelový most SŽDC přes Dyji získal hlavní evropskou cenu
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Do samotné soutěže bylo přihlášeno celkem 35 mostních konstrukcí z 19 evropských zemí, z nichž sedmičlenná mezinárodní porota vybrala vítěze ve dvou hlavních kategoriích – Silniční a železniční mosty a lávky pro pěší a cyklisty. Dále porota udělila dvě speciální ceny, a to za evropské kulturní dědictví a za minimální zásah do stavby. Poslední oceněnou stavbu určila veřejnost v rámci hlasování na facebooku.

Investorem nejlepší evropské ocelové stavby pro silniční a železniční dopravu byla SŽDC. Její podobu navrhl architekt Václav Kocián, projekční práce prováděl David Rose ze společnosti EXprojekt. Zhotoviteli prací byly firmy AŽD Praha a Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby. Druhá jmenovaná pak zajistila výrobu mostní konstrukce.

Stavba v km 80,930 tratě Hohenau – Přerov převádí dopravu na 2. koridoru přes odlehčovací rameno řeky Dyje. Předmětem rekonstrukce bylo odstranění technicky nevyhovujícího objektu a zajištění požadované traťové rychlosti 160 km/h. Tři po sobě jdoucí konstrukce v původním stavu byly nahrazeny mostem o jednom otvoru podle požadavku Povodí Moravy. Nová nosná konstrukce je ocelová s ortotropní mostovkou, která tvoří žlab pro kolejové lože. Hlavní nosníky působí jako takzvaný síťovaný oblouk. Jejich trámy jsou vyztuženy netuhým obloukem, prostor mezi obloukem a trámem vyplňuje systém táhel v síťovaném uspořádání.

Celková délka mostu činí bezmála 130 metrů, šířka je 16,9 metru, hmotnost ocelové konstrukce dosahuje 1 900 tun. Uložení mostu je šikmé, s přesazením hlavních nosníků o více než osm metrů. Jejich teoretické rozpětí má délku 97,5 metru. Každou kolej převádí jednokolejný most – jde tedy o dvě nosné konstrukce. Most byl uveden do běžného provozu letos v srpnu. (S využitím informací od České asociace ocelových konstrukcí)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…