Opatření Ministerstva spravedlnosti v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu

14.03.2020 8:50

V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu kvůli šíření koronaviru způsobujícího nemoc COVID-19 zavádí Ministerstvo spravedlnosti řadu opatření týkajících se resortu justice. Zakazují se například návštěvy ve věznicích a doporučuje se omezení soudních jednání.

Opatření Ministerstva spravedlnosti v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Vláda schválila novelizaci nařízení vlády č. 453/2009 Sb., kterým se pro účely trestního zákoníku stanoví, co se považuje za nakažlivé lidské nemoci, nakažlivé nemoci zvířat, nakažlivé nemoci rostlin a škůdce užitkových rostlin. Nařízení zařazuje nemoc COVID-19 do katalogu lidských nakažlivých nemocí, jejichž zavlečení nebo zvýšení nebezpečí zavlečení nebo rozšíření, ať již ve formě úmyslného nebo nedbalostního jednání, bude trestné. Podrobnosti jsou ke stažení ZDE.

Zákaz návštěv v českých věznicích

Vláda ČR dnes rozhodla o zrušení návštěv pro obviněné, odsouzené a chovance ve všech vazebních věznicích, věznicích a ústavech pro výkon zabezpečovací detence. Toto opatření bude trvat po dobu nouzového stavu, případně do odvolání. Zrušení návštěv má za cíl eliminovat šíření koronaviru do vazebních věznic, věznic a ústavů pro výkon zabezpečovací detence a maximálně tak ochránit příslušníky a zaměstnance Vězeňské služby a samozřejmě také vězněné osoby. V souvislosti se zrušením návštěv v těchto zařízeních přijme Vězeňská služba tzv. kompenzační opatření ve prospěch odsouzených. Jedná se například o možnost nechat si zaslat tři balíky ročně namísto dvou a možnost telefonovat blízkým osobám až třicet minut denně. Úplné znění nařízení je ke stažení ZDE.

Doporučení ve vztahu k fungování soudů

Ministerstvo spravedlnosti doporučuje, aby všichni předsedové soudních senátů s ohledem na předcházení riziku šíření infekce přehodnotili již nařízená jednání z hlediska jejich nezbytnosti. Obdobné opatření platí i pro nařizování soudních jednání. Tímto vzniklá prodlení v soudních řízeních nebude Ministerstvo spravedlnosti v rámci výkonu svých dohledových pravomocí považovat za průtahy v řízení. Kompletní přehled doporučení je ke stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelín si připomněl Mezinárodní den včel

14:56 ČEZ: Temelín si připomněl Mezinárodní den včel

„Bez včel by náš svět nebyl sladký,“ říkají energetici. Včera si v Temelíně připomněli Mezinárodní d…