Oslavte celosvětový svátek archeologie v Náprstkově muzeu!

15.10.2015 7:33

Národní muzeum zve na sobotu 17. října 2015 od 10.00 do 17.00 hodin všechny zájemce o dobrodružný svět archeologie do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, kde se bude konat v rámci druhého ročníku Mezinárodního dne archeologie bohatý doprovodný program.

Oslavte celosvětový svátek archeologie v Náprstkově muzeu!
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Návštěvníci se na odborných přednáškách dozvědí zajímavosti ze zahraničních výzkumů v Súdánu, Egyptě, Turecku či Bulharsku a nejen pro děti budou po celý den připraveny zábavné výtvarné dílny. V odpoledním panelu se dále všichni zájemci mohou zapojit do aktuální diskuze týkající se ničení starobylých památek Islámským státem a připraveny budou také komentované prohlídky probíhajících výstav České výzkumy v Súdánu a Bedřich Hrozný. Sto let od rozluštění chetitského jazyka.

Po prvním ročníku velmi úspěšného Mezinárodního dne archeologie se i letos na řadě míst České republiky otevírají brány různých archeologických pracovišť, která veřejnosti představí archeologii jako atraktivní obor dosahující špičkových výsledků na poli evropské i světové vědy.

Mezinárodní den archeologie a Národní muzeum

Do Mezinárodního dne archeologie se také tento rok zapojují egyptologové a archeologové Národního muzea, kteří pro návštěvníky připravili bohatý doprovodný program.

V Náprstkově muzeu budou prostřednictvím přednášek prezentovány výzkumy v egyptském Abúsíru, v homérské Tróji, v súdánském Wad Ben Naga, v egyptské Západní poušti nebo v bulharském Strojnu. Dále pak mohou návštěvníci zhlédnout výstavu České výzkumy v Súdánu, která prezentuje zápůjčku ze Súdánského národního muzea sestávající z nálezů českých expedic působících v lokalitách Wad Ben Naga, Usli a Sabaloka. Druhá výstava, kterou bude v rámci dne možno zhlédnout, s názvem Bedřich Hrozný. Sto let od rozluštění chetitského jazyka, představuje profesora Hrozného coby významnou osobnost české orientalistiky a jeho výzkumy na Předním východě. Ve stanovených termínech proběhnou prohlídky těchto výstav s odborným průvodcem.

V odpoledních hodinách se uskuteční diskuzní panel na téma ohrožení archeologických památek v oblastech ovládaných teroristickou organizací Islámský stát v Iráku a Levantě. Součástí panelu bude také představení několika originálů sbírkových předmětů pocházejících z archeologických lokalit pod kontrolou ISIS.

Bohatý program bude připraven také pro dětské návštěvníky. Zájemci o starověký Egypt navštíví písařskou školu, mumifikační dílnu nebo poznají blíže egyptská božstva. Další aktivity přiblíží práci archeologů, antropologů a restaurátorů.

Archeologové Národního muzea se rovněž podílejí na programu, který proběhne na půdě Filozofické fakulty UK v Praze v Celetné ulici, kde se návštěvníci na chvíli přenesou do pravěku, poznají pravěkou kuchyni, život ve starší době železné a budou si moci prohlédnout originály i kopie nejrůznějších předmětů.

Program Mezinárodního dne archeologie v Náprstkově muzeu:

Přednášky o českých archeologických výzkumech a projektech v zahraničí

10.00   Jiří Musil (Ústav pro klasickou archeologii FF UK): Oáza el-Hajéz (Egypt)
11.00   Peter Pavúk (Ústav pro klasickou archeologii FF UK): Trója (Turecko)
12.00  Petra Tušlová (Ústav pro klasickou archeologii FF UK): Strojno (Bulharsko)
13.00   Lenka Suková (Český egyptologický ústav FF UK): Sabaloka (Súdán)
15.00  Miroslav Bárta (Český egyptologický ústav FF UK): Abúsír (Egypt)
16.00   Pavel Onderka (Národní muzeum – Náprstkovo muzeum): Wad Ben Naga (Súdán)

Diskuzní panel o památkách ničených tzv. Islámských státem

(ve spolupráci s Orientálním ústavem Akademie věd ČR, v. i. i.)
14.00   Za účasti Bronislava Ostřanského (Orientální ústav Akademie věd ČR), Jany Mynářové (Český egyptologický ústav FFUK) a jiných

Komentované prohlídky výstav

10.30   České výzkumy v Súdánu
11.30   České výzkumy v Súdánu
12.30   České výzkumy v Súdánu
14.45   Bedřich Hrozný. Sto let od rozluštění chetitského jazyka
15.45   Bedřich Hrozný. Sto let od rozluštění chetitského jazyka

Výtvarné dílny nejen pro děti

10.00 – 12.00, 13.00 – 17.00
Staroegyptská mumifikace
Bohové starého Egypta
Egyptské hieroglyfy
Jak pracuje antropolog
Jak pracuje restaurátor
Jak pracuje archeolog

Vstupné na doprovodné programy je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…