Osobní údaje a mezinárodní policejní spolupráce: o společném postupu jednali ministři spravedlnosti EU

09.10.2015 20:45

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán vedl jednání české delegace na setkání ministrů spravedlnosti zemí Evropské unie, které se uskutečnilo dne 9. října 2015 v Lucemburku.

Osobní údaje a mezinárodní policejní spolupráce: o společném postupu jednali ministři spravedlnosti EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Na programu jednání byly důležité návrhy z oblasti trestního práva a ochrany osobních údajů a rovněž se ministři věnovali problematice migrační krize se zaměřením na aspekty justiční spolupráce a boje proti xenofobii.

Jednání bylo zahájeno pracovní snídaní ministrů, na níž se věnovali dlouhodobě problematickému tématu vhodnosti zahrnutí trestné činnosti související s DPH do rozsahu působnosti tzv. PIF směrnice. Přes nedávno vydaný rozsudek Soudního dvora Evropské unie ve věci Taricco členské státy do značné míry setrvávají na převážně negativním stanovisku k zahrnutí této trestné činnosti do působnosti směrnice. Ministr Pelikán v této souvislosti upozornil, že nelze zapomínat ani na preventivní činnost, která umožní podvodům na DPH předcházet, např. jako velmi efektivní se jeví využití mechanismu reverse-charge, tj. přenesení daňové povinnosti z poskytovatele na příjemce plnění.

Ministři následně odsouhlasili další z balíčku předpisů týkajících se ochrany osobních údajů, a to návrh tzv. „trestněprávní“ směrnice o ochraně osobních údajů, která doplňuje obecné nařízení o ochraně osobních údajů v oblasti trestní a policejní spolupráce. Nalezení konsensu nad tímto návrhem nebylo jednoduché. Jak upozornil ministr Pelikán, „návrh, který máme před sebou, představuje složitý kompromis; musíme zajistit nejen spolehlivou ochranu osobních údajů, ale také nezávislost soudů, operativnost policie a bezpečnost evropských občanů“. Česká republika sice podpořila jednotlivá věcná řešení, která návrh obsahuje, ale zároveň vyjádřila i zásadní výtku k návrhu upravit směrnicí i čistě vnitrostátní případy. Spolu se Slovinskem své obavy vtělila do společné delegace předložené na jednání.

Ministři po dlouhé debatě dosáhli široké konceptuální dohody ohledně znění dalších 12 článků (od čl. 24 dále) návrhu na zřízení úřadu evropského veřejného žalobce a navázali tak na dohodu ohledně prvních 16 článků tohoto návrhu z června letošního roku. Ministr Pelikán ocenil pokrok, kterého bylo za lucemburského předsednictví dosaženo, a podpořil předložený text. Zároveň však upozornil, že diskuse o některých ustanoveních bude muset být v budoucnosti patrně znovu otevřena podle toho, jaká bude výsledná podoba dalších částí návrhu. Tento požadavek sdílely i další členský státy.

Ve vztahu k migrační krizi ministři uvítali opatření navržená v diskusním dokumentu lucemburského předsednictví. V diskusi se zvláště soustředili na problematiku nenávistných projevů na internetu. Ministr Pelikán zdůraznil potřebu zaměřit se především na potírání dezinformací šířených v prostředí internetu - jsou nebezpečné a nejsou kryté svobodou projevu. V této souvislosti bylo poukázáno i na nesystematický přístup poskytovatelů sociálních sítí, kteří dokáží do půl hodiny smazat fotografie s erotickou tematikou, ale nenávistné projevy neřeší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

19:15 Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

Ministerstvo zdravotnictví se důrazně ohrazuje proti fakticky chybnému článku Veroniky Rodriguez na …