Ostrava, Opava a Karviná získají evropské miliony na park, zámek či úpravy u nádraží

26.04.2015 12:53

Statutární města Ostrava, Opava a Karviná získají evropskou dotaci na projekty. Regionální rada Moravskoslezsko schválila dotaci 98,6 milionů korun na úpravy Nádražní ulice v Ostravě, 10,6 milionů korun na přeměnu parku sv. Hedviky a vnitrobloku Olomoucká v Opavě a 8,5 milionů korun na rekonstrukci zámku Fryštát v Karviné.

Ostrava, Opava a Karviná získají evropské miliony na park, zámek či úpravy u nádraží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Investice pomohou zlepšit prostředí a každodenní život ve městech. Jedná se o jedny z posledních projektů, které města v současném končícím období evropských fondů chystají,“ uvedla Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Probíhající rekonstrukce tramvajové trati v Nádražní ulici v Ostravě má zklidnit dopravu v centru města. Zahrnuje modernizaci elektrifikace, výstavbu dvou zastávkových mysů a rekonstrukci komunikace, a to v úseku od zastávky Stodolní po křížení s ulicí 30. dubna. Dotace uhradí bezmála polovinu z 200milionového rozpočtu projektu, může ale být snížena v závislosti na ceně projektu po výběru dodavatele. Dotace se nevztahuje na rekonstrukci navazujícího úseku od zastávky Elektra ke Stodolní ulici, ani na rekonstrukci kanalizace v celé délce rekonstrukce.

Park sv. Hedviky v Opavě bude po úpravách rozdělen do tří zón – sportovní s multifunkčním hřištěm, dětské s hřištěm a herními prvky a klidové zóny. Součástí projektu je zpevnění ploch, výstavba chodníků, rekonstrukce osvětlení a mobiliáře. Dotace pokryje 8,2 z plánovaných výdajů ve výši 9,9  milionů korun. Ve městě zároveň proběhne úprava vnitrobloku mezi Olomouckou, Sokolovskou a Vančurovou ulicí. Evropská dotace 2,3 milionů korun obstará většinu z plánovaného rozpočtu 3,3 milionů korun.

Karviná uplatní 8,5 milionů korun z EU na rekonstrukci a vybavení zámku Fryštát. Chystá se sanace trhlin a nátěr fasády, rekonstrukce střechy, pořízení nábytku, promítací techniky a audioprůvodce do výstavních prostor. Rozpočet projektu je 10 milionů korun.

Regionální rada Moravskoslezsko je zodpovědná za 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj Moravskoslezského kraje. Od roku 2007 proplatila téměř 15 miliard korun za projekty v oblasti dopravní infrastruktury, vybavenosti měst a venkova, modernizaci vzdělávání, sociálních služeb a zdravotnictví. Zbývajících 5 miliard korun bude vyplaceno za probíhající a připravované projekty v průběhu tohoto roku a počátkem roku 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…