Pardubický kraj: Spojme východní Čechy a Santiago de Compostela

06.06.2016 21:20

Co spojuje východní Čechy se španělským poutním městem Santiago de Compostela? Kromě několika desítek poutníků, kteří se z našeho regionu do Španělska pravidelně vydávají, prozatím téměř nic.

Pardubický kraj: Spojme východní Čechy a Santiago de Compostela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

V nejbližší době by však mohla být jejich cesta na území našeho regionu přehledně značena a ulehčila by tak jejich dlouhé putování do vysněného cíle. Nad tímto záměrem se dnes sešel hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se zástupci spolku Ultreia, který sdružuje přátele svatojakubské pouti a poutnictví vůbec.

„Ze záměru vyznačení jedné z tras vedoucích naším regionem jsem nadšen a udělám vše, co je v mých silách, aby byl nápad zrealizován. Svatojakubská cesta ve východních Čechách navazuje na polská poutní místa Krzeszów a Wambierzice a pokračuje přes Babiččino údolí, Kuks, Pardubice a Přelouč směrem na Kutnou Horu. Začátkem července svolám jednání starostů obcí, přes které tato poutní cesta prochází a společně s Klubem českých turistů a Národním památkovým ústavem budeme hledat řešení, aby vše proběhlo v co nejrychlejší době,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že jedním z míst pro získání poutního razítka se stane pardubický zámek, u kterého by poutníci nalezli nezbytné informace o jejich další cestě.

Poutnická cesta ke svatému Jakubu Kompostelskému je nepochybně nejzávažnějším svědectvím trvalých styků mezi Iberským poloostrovem a českými zeměmi. Na tuto cestu se každoročně vydává až čtvrt milionu poutníku, z nich až jeden tisíc tvoří turisté z Čech, Moravy a Slezska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…