Pardubický kraj: Tvrz Bouda se příští rok dočká elektrifikace

16.07.2015 16:12

Rada Pardubického kraje na svém čtvrtečním zasedání projednala zprávu týkající se zadávacího řízení a výběru zhotovitele elektrifikace tvrze Bouda na Králicku. Vítězem zadávacího řízení v režimu podlimitní veřejné zakázky se stala společnost VČE – montáže, a. s., která nabídla nejnižší cenu. Projekt elektrifikace vyjde na 11,4 milionu korun a hotový by měl být do května příštího roku.

Pardubický kraj: Tvrz Bouda se příští rok dočká elektrifikace
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Tvrz Bouda je významnou památkou v České republice a nejvýznamnější vojensko-technickou památkou Pardubického kraje. Dosud však není na elektrickou rozvodnou síť napojena, což je pro zajištění vlastního provozu a rozvoje muzea limitující,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V současnosti jí elektřinu dodávají dva dieselové generátory, jejichž provoz je drahý. „V případě této investiční akce zřídíme vysokonapěťové kabelové přípojky elektrické energie ze Suchého vrchu a trafostanici přímo v tvrzi. Zároveň zde zrekonstruujeme elektroinstalaci,“ dodal hejtman Netolický.

Dělostřelecká tvrz Bouda, kterou ročně navštíví 14 tisíc turistů, je jedním z mnoha objektů československého opevnění, jež bylo budováno ve třicátých letech minulého století. Je jednou z pěti stavebně dokončených tvrzí a jako jediná z nich je dnes ve své původní podobě přístupná veřejnosti. Tvoří ji pět objektů (srubů), postavených v nejvyšším stupni odolnosti. Stropy a stěny orientované směrem k nepříteli jsou tvořeny vrstvou železobetonu o tloušťce 3,5 metru. Měly odolávat účinkům všech tehdy známých zbraní.

Tvrz Bouda, vchodový srub K-S22a Krok

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…