Pardubický kraj: Začíná obroda dobrovolnictví

11.06.2017 8:00

Velkou propagační výlohou dobrovolnictví se tento týden stalo svitavské náměstí Míru, kde se konal krajský Den dobrovolnictví. Uspořádal ho Pardubický kraj spolu s Dobrovolnickým centrem Krůček Svitavy a Koalicí nevládek Pardubicka.

Pardubický kraj: Začíná obroda dobrovolnictví
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krajský Den dobrovolnictví na svitavské náměstí Míru

Dopoledne přilákal program více než 500 žáků a studentů místních škol, poté se sešli zástupci dobrovolnických organizací u kulatého stolu a odpoledne pokračoval bohatý program pro veřejnost.

„Dobrovolnictví nabývá u nás na významu, i když stále ještě doháníme západní svět. Přináší lidem seberealizaci, smysluplné trávení času, a mladým lidem na prahu života pak nové kompetence, které už dnes zajímají mnohé budoucí zaměstnavatele,“ říká radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračuje: „Pardubický kraj pomáhá zejména dobrovolnickým centrům. Trendem v  dnešní době je realizovat dobrovolnictví právě pod těmito zastřešujícími organizacemi, které za příjemce i dobrovolníky vyřeší potřebnou administrativu včetně třeba pojištění. Přítomní se shodli na potřebě společné propagace dobrovolnictví a to zejména na sociálních sítích. Dobrovolníci se totiž v průměru věnují této činnosti tři roky, a proto je potřeba kontinuálně hledat nové zájemce.

Svitavy jsou městem, které dobrovolnickou činnost pro mládež podporuje i finančním příspěvkem. „Už několik let dáváme z rozpočtu města jeden milion korun pro 70 dobrovolných trenérů a vedoucích kroužků pro děti ve městě.  Měsíčně dostanou jeden nebo dva tisíce korun, takové poděkování za jejich práci. Od té doby nás napodobila mnohá další města, která si uvědomila, že to opravdu funguje,“ vysvětlil starosta Svitav David Šimek.

Díky programu Přátelská nemocnice se rozhýbalo také dobrovolnictví ve zdravotnických zařízeních Pardubického kraje. Zatím nejvíc dobrovolníků mají v Orlicko-ústecké nemocnici. Na dalších místech si slibují zlepšení poté, co uzavřeli smlouvy s dobrovolnickými centry. Jedná se o Charitu v Chrudimi a Litomyšli, Krůček ve Svitavách, Světlo v Ústí nad Orlicí a Dobrovolnické centrum v Pardubicích. Tam se také mohou hlásit další zájemci. „Dobrovolníci nenahrazují odbornou práci personálu, ale mohou třeba starším pacientům číst, doprovodit je na krátkou procházku nebo si s nimi prohlížet fotografie či jen tak vyprávět o jejich životě. Někdy hrají hry, luští křížovky nebo přicházejí se psem na canisterapii. Měli jsme i jednu country kapelu, která pacientům chodila hrát,“ uvedla na Dnu dobrovolnictví ve stánku Nemocnice Pardubického kraje Šárka Portyšová.

Ve Svitavách se už několik let věnují také mezinárodnímu dobrovolnictví. „V uplynulém roce jsme tu měli dvě dobrovolnice, jednu z Německa a jednu z Polska. Jejich pobyt platí evropský program a pro nás jsou velkým přínosem pro práci s dětmi a rozvoj jejich jazykových schopností. Doufám, že se v příštím roce podaří vyslat i nějaké naše dobrovolníky do světa,“ konstatovala Marie Blažková z Krůčku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…