Parlamenty České a Slovenské republiky společně podpořily Izrael v Den Jeruzaléma

10.05.2021 18:26

Spojenectví s Izraelem, potvrzení statutu Jeruzaléma jako nedělitelného hlavního města Izraele, respektujícího svobodu uctívání všem monoteistickým náboženstvím, a podpora kroků, vedoucích k otevření ambasád České republiky a Slovenska v Jeruzalémě. Toto bylo hlavní téma dnešní, historicky první konference ke Dni Jeruzaléma, organizované v obou Parlamentech v Česku a na Slovensku za účasti významných politiků, velvyslanců Izraele v ČR i SR a kulturních, křesťanských a židovských osobností.

Parlamenty České a Slovenské republiky společně podpořily Izrael v Den Jeruzaléma
Foto: Peter Švec
Popisek: H.E. Daniel Meron, velvyslanec Izraele v ČR

Předseda Sněmovny Radek Vondráček vyjádřil pokračující silnou podporu Izraele českou politickou reprezentací a popsal otevření Českého domu a diplomatického zastoupení v Jeruzalémě jako postupné kroky k přesunu české ambasády do Jeruzaléma. Jde o jeden z hlavních cílů největší Meziparlamentní skupiny přátel Izraele v Parlamentu ČR. Její předseda Miloslav Janulík označil oslavu „Dne Jeruzaléma s českou vlajkou na našem úřadě za tak trochu i náš malý český zázrak“.

Peter Kremský, předseda Skupiny spojenců Izraele v NR SR, věří „v rozšíření diplomatického zastoupení SR v Jeruzalémě“ i v obnovení společné česko-slovenské tradice podpory Izraele, protože Československo zřídilo konzulát v Jeruzalémě již v roce 1926 a T.G. Masaryk byl prvním státníkem, který navštívil Jeruzalém.

Velvyslanci Izraele v ČR a SR, Daniel Meron a Boaz Modai, vyjádřili izraelský vděk za historickou pomoc Československa i za neutuchající podporu nyní již dvou významných přátel v srdci Evropy. Společně se starostou Jeruzaléma Moše Lionem připomněli tři tisíce let izraelské historie od založení Jeruzaléma králem Davidem, bezpočet modliteb Židů za jeho obnovu během období jejich pronásledování i „slavnostní slib Izraele zajistit svobodný přístup na svatá místa každého náboženství“.

Izrael

Závěrečný zvuk biblického nástroje - šofaru

Zazněla varování před podporou terorismu i hrubým zkreslováním izraelské a blízkovýchodní historie ze strany mnoha evropských politiků a médií. Peter Švec, předseda ICEJ Slovensko, připomněl, že se za pravdu postavili „křesťané z různých denominací a národů, kteří suplovali nedostatek odvahy svých vlád a roku 1980 mezi prvními veřejně deklarovali a uznali právo Izraele vyhlásit Jeruzalém za svoje hlavní a nedělitelné město“.

Změnu politiky EU, aby byla realističtější a pravdivější ve vztahu k Izraeli, si přeje i Igor Rintel, podpředseda Ústředního svazu židovských náboženských obcí na Slovensku.

O židovském údělu niterně spojeném s Jeruzalémem, který hraje „klíčovou roli v tom, jak Židé po celém světě vnímají Izrael a sami sebe“, procítěně promluvili Jefim Fištejn a Tomáš Kraus.

Michal Pacovský připomenul, k jak enormnímu rozvoji Jeruzaléma došlo od jeho sjednocení v roce 1967, a vyzval ke společnému rozvíjení hodnot a projektů podporujících život, jako je výsadba stromů a ochrana vod, pro pokojnou budoucnost na základě odpuštění.

Konference končila výzvou předsedy ČSPI Karla Sedláčka: „Pevně doufám, že důstojné připomenutí Dne Jeruzaléma zapustí své pevné kořeny v obou parlamentech našich zemí a impuls z České a Slovenské republiky nalezne odezvu i v dalších zemích.“

Konferenci na oslavu Dni Jeruzaléma organizovala Meziparlamentní skupina přátel Izraele ČR-Izrael ve spolupráci s Českou společností přátel Izraele.

Pro CSPI zpracovali: Jiří Čihulka, Kateřina Čihulková, Peter Švec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…