Peníze z dotačních programů ministerstva kultury pomůžou památkám v Královéhradeckém kraji

28.03.2017 19:15

Začíná sezóna turistická, ale i stavební. Ministerstvo kultury letos rozdělí v Královéhradeckém kraji téměř 57,5 mil. Kč v šesti dotačních programech na podporu obnovy kulturních památek.

Peníze z dotačních programů ministerstva kultury pomůžou památkám v Královéhradeckém kraji
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Čtyři dotační programy jsou již rozděleny, o penězích ze zbylých dvou – Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností – se rozhoduje.

O příspěvcích na obnovu památek rozhoduje ministerstvo kultury, ale územní odborná pracoviště Národního památkového ústavu po komisionálním posouzení doporučují v Havarijním programu a Programu péče o vesnické památkové rezervace a zóny konkrétní částky pro konkrétní památky, vysvětlil ředitel josefovského pracoviště Ing. Jiří Balský.

Havarijního programu, který je určen na obnovu kulturních památek ve špatném technickém stavu, bude podpořeno 21 kulturních památek částkou 6 200 000 Kč. Příspěvek byl navržen pro dvanáct sakrálních objektů, mezi nimi kostel Nejsvětější Trojice ve Zdoňově, poustevnu u kostela Panny Marie Pomocné v Teplicích nad Metují nebo kostel sv. Jiljí v Železnici. Ostatní příspěvky jsou určeny na obnovu venkovských domů v soukromém vlastnictví, zájezdního hostince v Soběrazi, evangelické školy v Bělči nad Orlicí nebo zámku v Potštejně.

Programu péče o vesnické památkové rezervace a zóny a krajinné památkové zóny bude podpořeno všech sedm obdržených žádostí souhrnnou částkou 1 800 000 Kč. Nejnižší částka 100 000 Kč je určena na restaurování trojičního sloupu v památkové rezervaci Vesec, nejvyšší částka 450 000 Kč podpoří obnovu věže kostela sv. Kateřiny v památkové zóně Kačerov. Zbývající částka pomůže s obnovou venkovských domů v památkových rezervacích Vesec u Sobotky na Jičínsku a Křinice na Náchodsku a v památkových zónách Modrý Důl a Šímovy Chalupy na Trutnovsku.

Příspěvky z Programu záchrany architektonického dědictví jsou poskytovány především na obnovu nejcennějších kulturních památek. V Královéhradeckém kraji bude letos podpořeno 16 obnov souhrnnou částkou 14 200 000 Kč, např. obnova střechy a sgrafitové výzdoby komínů zámku v Doudlebech nad Orlicí, oprava opěrných zdí a schodišť zámecké zahrady v Novém Městě nad Metují, oprava střechy kláštera v Polici nad Metují nebo obnova interiérů zámku ve Sloupně. Cílevědomě je podporována i záchrana řady venkovských kostelů, nově kostela Krista Dobrého pastýře ve Zdobnici na Rychnovsku.

Programu restaurování movitých kulturních památek budou obnoveny zejména oltáře a jejich součásti – obrazy a sochařská výzdoba – mimo jiné z kostela sv. Anny v Žirči nebo kostela sv. Petra a Pavla v Broumově, ale také varhany z kostela Všech svatých v Heřmánkovicích nebo barokní obrazy ze zámecké obrazárny v Rychnově nad Kněžnou. Jedenáct žádostí bylo podpořeno částkou 2 382 000 Kč.

V Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón je v letošním roce alokováno 7 800 000 Kč pro památkové rezervace Hradec Králové, Josefov, Jičín a Nové Město nad Metují a 13 235 000 Kč pro památkové zóny Broumov, Dvůr Králové nad Labem, Hostinné, Hradec Králové, Jaroměř, Náchod, Nový Bydžov, Opočno, Pecka, Police nad Metují, Rokytnice v Orlických horách, Rychnov nad Kněžnou, Sobotka, Trutnov, Vrchlabí, Žacléř a Železnice.

V programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností je alokováno 12 940 076 Kč. Tento program je určen zejména na obnovu menších kulturních památek mimo památkové rezervace a zóny a často jsou s jeho pomocí zachraňována hodnotná kamenosochařská díla našeho venkova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…