Petra Černocká zazpívá své největší hity v Českém rozhlase České Budějovice

18.11.2014 18:23

Půvabná a stále velmi populární zpěvačka, herečka i moderátorka Petra Černocká zazpívá ve středu 19. listopadu většinu svých největších hitů v Českém rozhlase České Budějovice. Na kytaru ji bude doprovázet její partner Jiří Pracný. Veřejná nahrávka začíná ve Studiovém sále v 19 hodin.

Petra Černocká zazpívá své největší hity v Českém rozhlase České Budějovice
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Mně bylo šestnáct, když jsem tu písničku napsala jako studentka konzervatoře. A je z ní cítit, že jsem měla ráda folk a také Spirituál kvintet, na jejichž Růžičku jsem dost myslela,“ tak vzpomíná Petra Černocká na svůj první velký hit z pozdních šedesátých let – Ovečku.  Ovečka Petry Černocké, tato melodicky i slovesně průzračná písnička, v roce 1968 vyhrála soutěž o Májový křišťál a hojně ji tenkrát vysílaly televize a rozhlas.  To bylo v době, kdy Petra působila například s Jitkou Zelenkovou, Lilkou Ročákovou a Karlem Bláhou ve studentském souboru Pastýři, který vedl později důležitý muž české pop music Petr Hannig.

S Pastýři natočila Petra Černocká svůj další hit Jedou vozy, tedy českou verzi písně tehdejší polské superhvězdy Maryly Rodowicz. Jakmile skončila Petra Černocká v souboru Petra Hanniga Pastýři, zamířila do Semaforu, kde ji čekalo několikaleté angažmá a velmi užitečná škola. 

Saxana neboli Dívka na koštěti (i s titulním songem), byla nepochybně životní příležitost a role Petry Černocké, která zaujala příjemným civilním herectvím jako žákyně čarodějnické školy. Největší popularitu a stabilitu, co se týče délky angažmá, zažívala Petra Černocká v sedmdesátých a částečně i osmdesátých letech jako zpěvačka kapely Kardinálové vedené Zdeňkem Mertou, který s ní natočil i pár úspěšných  duetů: Zpívání v dešti, Střevíčky v rose, Setkání. S Kardinály měla Petra hity jako Náklaďák, Pouštím po vodě proutí, Tamtamy a mnoho dalších.

Velkým skokem v čase se dostáváme do roku 2006, kdy vyšlo Petře Černocké kvalitní album Souhvězdí střelce, které je do značné míry její autorskou výpovědí, neboť valnou většinu písniček si napsala sama - s výjimkou třeba zvláštně krásné kompozice Bohdana Mikoláška Ráno bylo bílé. Letos natočila se svou dcerou Bárou Vaculíkovou, členkou pozoruhodné ženské vícežánrové vokální sestavy Yellow Sisters, album Usínačky.

Nezapomeňte, Petra Černocká zazpívá ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice ve středu 19. listopadu od 19 hodin. Vstup je volný. Místenky si lze vyzvednout v rozhlasové recepci hodinu před začátkem veřejné nahrávky. Kapacita sálu je omezena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…