Plamen přivede do Olešníku tři desítky dětských hasičských týmů

06.10.2015 12:49

Celkem třiačtyřicet dětských hasičských týmů se v sobotu 10. října utká v Olešníku na Českobudějovicku v obvodním kole celostátní soutěže mládeže v požárním sportu Plamen. Akce, kterou finančně podpořila Skupina ČEZ v rámci programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, odstartuje v 9 hodin v olešnickém sportovním areálu.

Plamen přivede do Olešníku tři desítky dětských hasičských týmů
Foto: Petr Pokorný
Popisek: V Olešníku mají hasičské soutěže, včetně dětských, skvělé zázemí.

„Děti čekají tři disciplíny se štafetovými nebo požárními proudnicemi. Štafeta požárních dvojic, štafeta 4 x 60 metrů a štafetový běh na 400 metrů s překážkami CTIF. Soutěží se ve dvou věkových kategoriích. Mladší od 6 do 11 let a starší od 11 do 15 let,“ uvedl vedoucí mladých hasičů Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Olešník a člen českobudějovické Okresní odborné rady mládeže Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Vladimír Zibura.

Soutěže se aktivně zúčastní přibližně 370 dětí. Organizačně jsou však Olešničtí i na tak velkou akci skvěle připraveni. S pořádáním podobných hasičských závodů mají totiž bohaté zkušenosti. Například desátého jubilejního Olešnického dvojboje se v polovině září zúčastnilo 34 dětských hasičských družstev z celého okresu.

„V této souvislosti je pro nás nesmírně důležitá dlouhodobá spolupráce s Jadernou elektrárnou Temelín Skupiny ČEZ a to především po finanční stránce. Bez její podpory bychom rozhodně tyto soutěže nemohli dělat v takovémto rozsahu a rozhodně už vůbec ne na takové úrovni,“ zdůraznil Zibura.

Olešník má spolu se dvěma místními částmi, Chlumcem a Novou Vsí, zhruba 800 obyvatel. Její sbor dobrovolných hasičů (SDH) je přitom jedním z nejpočetnějších v okolí Jaderné elektrárny Temelín. V současné době má bezmála 160 členů. Další více než dvě desítky jich registruje SDH z Chlumce, který je olešnickou místní částí. Hasičem je tedy přibližně každý pátý obyvatel obce. Ve zdejším sboru lze nalézt celé rodiny napříč všemi věkovými skupinami a bez ohledu na pohlaví.

„Díky podpoře Jihočeského kraje a Jaderné elektrárny Temelín se nám v posledních letech podařilo výrazně zkvalitnit vybavenost zásahové jednotky i celého sboru dobrovolných hasičů. Například v závěru loňského roku jsme dokončili modernizaci a rozšíření požární zbrojnice. Na její rekonstrukci a dostavbu za přibližně 3,6 miliónu korun jsme získali milión od ČEZu a 250 tisíc korun od Jihočeského kraje. Vedle toho pravidelně čerpáme příspěvky Skupiny ČEZ v rámci Oranžového roku na podporu sportovních, kulturních a společenských aktivit v obci, tedy i na závody hasičů,“ konstatoval starosta Olešníku Jaroslav Pavlica.

Prostorná požární zbrojnice ve zbrusu novém kabátě je v podstatě součástí Olešnického sportovního centra, které obec vybudovala za pomoci příspěvků Skupiny ČEZ, Jihočeského kraje a vlastních zdrojů, a jenž by jí mohla závidět leckterá menší města. Požární zbrojnice leží jen pár metrů od loni vybudovaného dětského Oranžového hřiště, jež vzniklo díky finančnímu daru ve výši 750 tisíc korun od Nadace ČEZ. Na toto hřiště navazuje letní plovárna, tenisové kurty, fotbalové a multifunkční hřiště. Vedlejší travnaté plochy využívají olešničtí dobrovolní hasiči mimo jiné k tréninku požárního útoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …