Platforma pro sociální bydlení: Domov pro 140 dětí

24.09.2018 15:34

Odborná organizace Platforma pro sociální bydlení vyzvala lídry kandidátek na pražský magistrát , aby dali domov 140 dětem, které nyní se svými rodinami přebývají na ubytovnách. Veřejně je k tomu vyzval ředitel organizace Vít Lesák na sociálních sítích a tím odstartoval kampaň #Ubytovny bez dětí.

Platforma pro sociální bydlení: Domov pro 140 dětí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kluci hrají fotbal před kostelem

„Máme k dispozici nová data MPSV, ze kterých vyplývá, že za poslední tři roky počet dětí na ubytovnách v Praze vzrostl z 99 na 141. To je o alarmujících 42 %. Přitom řešení je v podstatě snadné,” vysvětluje Vít Lesák důvody, které Platformu pro sociální bydlení vedly k formulaci výzvy. Platforma pro sociální bydlení zastupuje 100 odborníků a neziskových organizací a jejich jménem prosazuje účinnou pomoc lidem v bytové nouzi.

Video s výzvou je k zhlédnutí ZDE.

„Mluvíme tu konkrétně o sedmdesáti rodinách s dětmi, které žijí v pro dítě naprosto nevyhovujícím prostředí. Praha v současnosti disponuje dle dat Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy 1 800 prázdnými byty. Pokud z nich v roce 2019 opraví pouhých sedmdesát pro potřeby sociálního bydlení, je realistické, že mohou reprezentanti Prahy už v roce 2020 prohlásit: ukončili jsme bezdomovectví rodin na svém území. Žádné dítě díky nám nespí na ulici ani ubytovně a mimo jiné díky tomu šetří veřejné rozpočty,” doplňuje Štěpán Ripka, předseda Platformy.

Skončit s bezdomovectvím rodin si vytyčilo již několik měst v České republice, mezi nimi například Brno. Toto rozhodnutí tak stojí výhradně na zastupitelích města. Jací pražští kandidáti výzvu ubytovat děti z ubytoven přijali, Platforma pro sociální bydlení zveřejní v pondělí 1. října.

„V cenami ověnčeném brněnském pilotním projektu Housing First si po prvním roce byt bez dluhu na nájmu udrželo 48 z 50 rodin s dětmi, které se projektu účastnily – a to šlo často o lidi s velice komplikovanou životní situací. Takový projekt dokáže určitě realizovat i Praha,” věří Vít Lesák.

K výzvě se mohou připojit také běžní lidé a organizace. Stačí zveřejnit fotku s hashtagem #UbytovnyBezDeti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelín a Lipno se opět otevírají veřejnosti

8:49 ČEZ: Temelín a Lipno se opět otevírají veřejnosti

Hned dvě elektrárny na jihu Čech od června zpřístupňuje veřejnosti společnost ČEZ. Na prohlídku Jade…