Plzeňský kraj byl třetí v pořadí. Karla Šlechtová zavítala do Evropského města kultury

23.07.2015 21:39

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v rámci svých pracovních cest dnes zavítala do Plzeňského kraje. Na setkání s Radou Plzeňského kraje a starosty obcí převažovalo téma bytové problematiky, možnosti čerpání národních programů Ministerstva pro místní rozvoj a možnosti financování z evropských dotací.

Plzeňský kraj byl třetí v pořadí. Karla Šlechtová zavítala do Evropského města kultury
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Ministerstvo pro místní rozvoj, jako gestor nejrůznějších oblastí, je připraveno pomáhat všem krajům. Navštívila jsem tento kraj především proto, protože startuje nové programové období 2014-2020. Již neexistují regionální operační programy, existuje Integrovaný regionální operační program a myslím si, že je nutné, abych ze své pozice informovala každé území a sdělovala podporu ze strany Ministerstva pro místní rozvoj vůči všem žadatelům. Já mám vůči Plzeňskému kraji velice pozitivní a vřelý vztah, a to nejen proto, že jsem zde strávila svá studentská léta. Považuji za svou povinnost být jako ministryně otevřena diskusím a pomáhat krajům v oblasti rozvoje,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

V rámci jednodenní návštěvy Plzeňského kraje se ministryně Šlechtová setkala s hejtmanem kraje a dalšími zástupci regionu, včetně primátora města Plzně. Nechyběla ani návštěva vybraných projektů, které díky podpoře evropských dotací prošly rekonstrukcí.

„Během jednání se zástupci krajů, padlo mnoho věcných dotazů na podporu výstavby komunitních domů seniorů. Zájem o tento nový podprogram z oblasti politiky bydlení mne velice těší a mohu přislíbit, že nová výzva pro rok 2016 bude vyhlášena již během letošního podzimu. Já osobně na národní programy Ministerstva pro místní rozvoj hodně spoléhám a snažím se nahrazovat to, na co nám Evropská unie nemůže přispět. Přizpůsobuji tak dotace poptávce ze strany občanů. Je třeba ale bedlivě hlídat výzvy, které budeme zveřejňovat na webu Ministerstva pro místní rozvoj, aby byli žadatelé připraveni,“ dodala Karla Šlechtová.

Nechyběla ani návštěva plzeňské ZOO a prohlídka domova pro seniory s názvem „Senior Residency Terasy“. Tento projekt vznikl za výrazné pomoci dotace z Evropské unie přestavbou a nástavbou kdysi největší plzeňské mateřské školky a jeslí. Byl podpořen v rámci projektu ROP NUTS II Jihozápad. Domov v současné době poskytuje služby mobilním a imobilním seniorům se sníženou soběstačností, zejména z důvodu věku, ale i z důvodu trvale nepříznivého zdravotního stavu, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné osoby.

Fotografie si můžete prohlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…