Po roční pauze pokračují Dny slovanské kultury

02.04.2016 17:34

Festival Dny slovanské kultury se koná ve dnech 19. až 24. května. Pozitivní výsledky prvních dvou ročníků a záštity i spolupráce významných osobností a institucí vytvořily základ pro další úspěšné pokračování projektu a naplnění jeho strategických cílů.

Po roční pauze pokračují Dny slovanské kultury
Foto: dny-slovanske-kultury.cz
Popisek: Dny slovanské kultury - logo

Po roční pauze pokračují DNY SLOVANSKÉ KULTURY

První dva ročníky (2013, 2014) se uskutečnily v Kroměříži a vytvořily velmi dobrý základ pro pokračování akce, jejímž cílem je vytvoření prostoru pro neformální prezentaci i setkávání nejlepších tradic slovanské kultury. Inciátorem vzniku bylo výročí 1150 let od mise sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, která měla rozhodující vliv na kulturu a vzdělanost slovanských národů. Neméně důležitým důvodem bylo oslabování přirozené a tradiční kultury slovanských národů a národností v dnešním globalizovaném světě. V současné době přímého civilizačního střetu odlišných kultur je právě návrat ke kořenům a kulturním hodnotám výrazným posílením nejen naší národní, ale také společné evropské identity, kterou stojí za to rozvíjet a bránit. Podstata a strategické cíle festivalu i termín se nemění, přesto festival již v letošním ročníku přináší hned několik zásadních organizačních i dramaturgických změn.

Letos se představí SLOVENSKO A SLOVINSKO

V termínu 19. do 24. května 2016 se na festivalu představí kulturní tradice SLOVENSKA A SLOVINSKA za podpory i záštity obou velvyslanectví. Pochopitelně nebudou chybět ani prezentace významných historických i současných aktivních spoluprací s českou kulturou. Příští rok se festival uskuteční od 18. do 22. května 2017 a nabídne prezentaci kulturních tradic CHORVATSKA A POLSKA.

NOVÁ MÍSTA konání festivalu jsou blíž historickému centru Velké Moravy

Zásadně se mění především místo konání, které se přiblížilo prapůvodnímu centru Velké Moravy – tedy místům prokazatelně nejvýznamnějších archeologických objevů. Festival se poprvé koná v pěti místech - Uherské Hradiště, Modrá, Velehrad, Osvětimany a Staré Město. Ve všech těchto lokalitách se nacházejí významná archeologická naleziště a muzea a návštěvníky festivalu zde čeká mimořádně atraktivní a pestrý program v podobě koncertů, divadelních a filmových představení, výstav či zajímavých přednášek.

Změna místa konání i větší počet míst iniciovaly vznik NOVÉ DRAMATURGIE

Na základě zkušeností z předchozích dvou ročníků se letos daří budovat daleko pevnější a logičtější dramaturgii založenou na strategickém rozhodnutí prezentovat každý rok pouze dvě, případně tři slovanské národní kulturní tradice a zároveň vycházející z kulturně-historického potenciálu jednotlivých měst, která přináší zázemí pro vytvoření tradice klíčových aktivit:

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – stává se místem konání významné filmové přehlídky prezentovaných zemí, aktivního zapojení do tradiční páteční Muzejní noci a přináší nabídku atraktivních divadelních představení.

MODRÁ – nabídne sobotní komponovanou celodenní akci pro všechny cílové skupiny návštěvníků DNŮ SLOVANSKÉ KULTURY, která se bude konat v prostorách hotelu Skanzen, expozici sladkovodních ryb Živá voda, v nově vybudovaném Centru slováckých tradic a zejména v Archeoskanzenu. Návštěvníci se mohou těšit na koncert legend lidové i světové hudby, přednášky odborníků, řemeslný jarmark i Cestu vín (mezinárodní ochutnávku vín).

VELEHRAD – kromě sobotního Dne otevřených dveří a místních muzeí a historických budov návštěvníky čeká nedělní hudební setkání tří velkých mezinárodních pěveckých sborů v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, projekce filmu s hostem v rámci cyklu Duchovní film a pestrý Národní večer v Turistickém centru obce Velehrad.

OSVĚTIMANY – každý rok nabídnou putování na horu sv. Klimenta a kulinářskou i hudební atrakci v hospodě Na Srubu spojenou s ochutnávkou národních specialit.

STARÉ MĚSTO – přinese především aktivity spojené s unikátním kostelem Sv. Ducha a nově vybudovaným kulturním a informačním centrem.

Tato nová programová struktura bude realizována již letos a bude aplikována i v dalších ročnících. O konkrétní náplni a především největších atrakcích programu budeme postupně informovat ve speciálních tiskových zprávách, které budeme zveřejňovat každý týden.

NOVÝ POŘADATEL získal důvěru stabilních a významných partnerů

Festival poprvé organizuje SLOVANSKÁ UNIE, z. s. (ZDE) v těsné spolupráci s Evropskou kulturní stezkou sv. Cyrila a Metoděje i Fora slovanských kultur (Slovinsko). Tradičními partnery jsou velvyslanectví prezentovaných zemí i představitelé vrcholných státních institucích České republiky – prezident, senát, poslanecká sněmovna, vláda, kraj i ministerstva. Velmi důležitá je i aktivní participace nových partnerů – především jednotlivých měst i jejich významných kulturních a společenských institucí. Záštita všech těchto institucí i požehnání zástupců dvou církví potvrzuje aktuální význam i potřebu konání této akce a vytváření přirozeného atraktivního prostoru pro kulturní výměnu, spolupráci i setkání.

Festival poprvé vytvořil své LOGO a spustil nové webové stránky

Festival letos poprvé získává své logo i samostatný web (ZDE), na kterém se již teď můžete seznámit s aktuální programovou nabídkou, ale i historii či podstatou festivalu. Cílem je vybudovat webové stránky nejenom v českém jazyce, ale i v angličtině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …