Pochybení ČVUT Praha ve čtyřech veřejných zakázkách

25.01.2015 20:11

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil Českému vysokému učení technickému v Praze sankci ve výši 300 tisíc korun za správní delikty, kterých se dopustilo ve čtyřech případech souvisejících se zadáváním veřejných zakázek. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

Pochybení ČVUT Praha ve čtyřech veřejných zakázkách
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

V případě veřejné zakázky „Střežení všech objektů dle seznamu v rámci celé Správy účelových zařízení“ zadavatel v zadávacích podmínkách neuvedl, jakým způsobem budou hodnoceny nabídky podle dílčího hodnotícího kritéria č. 2 (nabídka dalších činností a úkonů nad požadovaný rozsah služeb). Kritérium přitom mělo pro zadavatele velký význam, neboť mu přiřadil stejnou váhu jako nabídkové ceně (40 procent). Zadavatel tak porušil zásadu transparentnosti a s vybraným uchazečem, společností Bahyr s. r. o. již na veřejnou zakázku podepsal smlouvu.

Uzavření smlouvy o pronájmu prádla a textilií se společností Prádelna Fišer s. r. o. na dobu určitou (2010–2014) nepředcházelo žádné zadávací řízení, které by dokládalo, že vybraný uchazeč nabízí nejlepší smluvní podmínky.  Plnění smlouvy překročilo už v prvním roce její platnosti zákonný limit pro veřejnou zakázku malého rozsahu a za období 2010–2014 dosáhlo částky téměř 10,5 milionu korun (bez DPH), přičemž limit pro veřejné zakázky malého rozsahu činil ke dni uzavření smlouvy dva miliony korun (bez DPH). Zadavatel postupně uzavřel s dodavatelem osm dodatků, kterými byla smlouva doplňována nebo upravován ceník praní prádla. Zadavatel byl povinen zadat toto plnění jako veřejnou zakázku v některém z druhů zadávacího řízení dle zákona o veřejných zakázkách.

Ve veřejné zakázce na rekonstrukci a výměnu oken na kolejích Strahov zadavatel nedodržel postup stanovený zákonem, když s vybraným uchazečem uzavřel dodatek č. 1, jímž se měnil termín realizace veřejné zakázky stanovený nejprve v zadávací dokumentaci a na základě toho také ve smlouvě, která byla součástí nabídky vybraného uchazeče. Tato změna ve výsledku diskriminovala případné další uchazeče o veřejnou zakázku, kteří by měli zájem o její plnění ve změněném termínu.

Dalšího správního deliktu se zadavatel dopustil rozdělením předmětu veřejné zakázky na rekonstrukci vytápěcích zařízení na dvě veřejné zakázky zadávané jako veřejné zakázky malého rozsahu a nazvané „Částečná rekonstrukce vnitřního vytápěcího zařízení na koleji Bubeneč včetně stavebních úprav a výměny radiátorů a termostatických ventilů“ a „Stavební rekonstrukce kotelen na blocích č. 9 a 11 na kolejích Strahov“. Došlo tím ke snížení předpokládané hodnoty pod finanční limity stanovené zákonem a v důsledku toho nebyla veřejná zakázka zadána v odpovídajícím zadávacím řízení. V obou případech se vybraným uchazečem stala společnost Topez, s. r. o., s níž zadavatel již podepsal smlouvy.

Ve všech čtyřech případech mohl postup zadavatele ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ÚOHS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…