Policie ČR: Daňová Kobra opět zasáhla

25.10.2016 11:49

Obvinění dvou fyzických a jedné právnické osoby ohledně vyplacení dvousetmilionové dotace.

Policie ČR: Daňová Kobra opět zasáhla
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V roce 2015 pracovali policisté z týmu Daňové Kobry s podezřením, že při nákupech strojního vybavení jedné obchodní společnosti dochází ke krácení daní a poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Kriminalisté se od samotného počátku domnívali, že při těchto obchodech dochází k simulaci plateb. Ta měla spočívat v přeposílání jedné finanční částky mezi třemi účty dokola, aby byl vzbuzen dojem, že došlo k úhradě nakoupeného zboží či provedených služeb.

Na prověřování se podíleli kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), pracovníci Finančního úřadu pro Středočeský kraj a Finančního analytického útvaru Ministerstva financí. Následně bylo zjištěno, že podstatou provedených transakcí nebylo krácení daní. Tyto transakce však měly sloužit k neoprávněnému vylákání dotace z prostředků Evropské unie pro vybudování vědeckotechnického parku. Podle našich závěrů měl žadatel o dotace vědomě předkládat k vyplacení nepravdivé doklady o pořízení strojního vybavení s až pětinásobně nadhodnocenými částkami oproti skutečným pořizovacím cenám. Na této činnosti se měl podílet i dodavatel strojů.

Na základě zadokumentovaných transakcí obvinili v minulých dnech kriminalisté NCOZ dvě fyzické a jednu právnickou osobu z trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie. Podle našich závěrů měla být České republice vyplacením dotace způsobena škoda přesahující 200 milionů korun.

V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor zajistili kriminalisté NCOZ důležité důkazní materiály, jeden milion korun v hotovosti a akcie v nominální hodnotě 30 milionů korun. Dále se podařilo zajistit 10 nemovitostí, finanční prostředky na bankovních účtech a obchodní podíly v několika obchodních společnostech. Hodnota zajištěného majetku už nyní odpovídá výši škody, která měla být způsobena.

Trestní stíhání fyzických osob je vedeno na svobodě. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

V rámci práce na tomto případu je třeba ocenit vynikající a příkladnou spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které bylo poskytovatelem dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…