Policie ČR: Obvinění 22 osob z krácení DPH

17.02.2021 7:34

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří pracují metodou tzv. Daňové Kobry, v uplynulých dnech obvinili 22 osob z krácení daně z přidané hodnoty.

Policie ČR: Obvinění 22 osob z krácení DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Na případu policisté NCOZ spolupracovali s Generálním finančním ředitelstvím a Finančním analytickým úřadem.
   
Podle našich závěrů měli obvinění v letech 2016 a 2017 za účelem soustavného krácení daně z přidané hodnoty a vlastního neoprávněného obohacení vytvořit skupinu obchodních společností tak, aby organizace zainteresovaných osob byla tvořena několikastupňově a nejnižší články (tzv. bílí koně) neznaly organizátory trestné činnosti. V rámci uvedené skupiny obchodních společností měla být následně simulována obchodní činnost a nepravdivě deklarována "zdanitelná" plnění v podobě dodání fiktivního zboží či služeb pro větší počet odběratelů. Ti si je následně měli zahrnout i v daňových přiznáních do základu daně pro výpočet daně z přidané hodnoty, přestože podle našich závěrů věděli, že jim tato plnění fakticky nebyla dodána, čímž mělo dojít na straně odběratelů ke zkrácení daně z přidané hodnoty ve velkém rozsahu (v této fázi zatím ve výši cca 16 milionů Kč).
 
Do operace s krycím názvem HŘÍBEK se zapojilo téměř 100 policistů NCOZ. Na akci se dále podíleli příslušníci Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy a specialisté Kriminalistického ústavu.
 
Naši kriminalisté provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. V rámci akce bylo zadrženo 9 osob. Následně došlo k obvinění 22 fyzických osob z trestného činu „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“. Trestní stíhání všech obviněných probíhá na svobodě.
 
V rámci úkonů trestního řízení došlo k zajištění majetku, konkrétně několika nemovitostí a finančních prostředků v hotovosti.

Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.