Povodí Labe: Revitalizace slepého ramene Labiště pod Opočínkem

10.11.2019 8:57

Státní podnik Povodí Labe zahajuje revitalizaci ramene Labiště pod Opočínkem u obce Opočínek na Pardubicku. V rámci akce dojde vytvořením dvou brodů k částečnému zprůtočnění původního koryta Labe, bude tak umožněna trvalá a přímá komunikace ramene se současným tokem.

Povodí Labe: Revitalizace slepého ramene Labiště pod Opočínkem
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Tento efekt bude umocněn prohloubením ramene odtěžením sedimentů a bude tak z dlouhodobého hlediska zajištěn pozitivní vliv na ekologickou stabilitu území, biodiverzitu a vodní režim krajiny.

Odstavené rameno Labiště pod Opočínkem vzniklo regulačním zásahem do trasy koryta Labe v průběhu 20. století. Rameno je odděleno od řeky pobřežním valem s cestou. Propojení s Labem je na obou stranách zajištěno potrubím umístěným svou dolní hranou na úrovni normální hladiny Labe ve vzdutí. Voda do ramene tedy natéká pouze v období zvýšené hladiny v Labi. Nedostatečný průtok umocňuje postupné zarůstání ramene a zhoršuje kvalitu vody. Labe je v tomto úseku ovlivněno vzdutím z jezu v Přelouči.

Labiště pod Opočínkem před zahájením revitalizace v listopadu 2019 Během prací bude odtěženo více než 8 400 m3 bahnitých sedimentů, dojde k prosvětlení břehů kácením neperspektivních dřevin včetně cíleného skácení několika stromů do revitalizovaného ramene. Brody budou umístěny v úrovni normální hladiny a 40 cm pod touto hladinou.

Revitalizaci provede firma KAVYL, spol. s r.o., cena dle smlouvy je 10,6 mil. Kč. Vegetační úpravy budou provedeny v souladu s podmínkami stanovenými orgánem ochrany přírody v mimovegetačním období. Samotné odbahnění začne v nejdříve v srpnu 2020.

Akce bude zahájena v listopadu 2019. Ukončení stavby dle smlouvy o dílo je v červnu 2021. Celá revitalizace bude financována z dotace Operačního programu životní prostředí 2014-2020 Ministerstva životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …