Povodí Moravy představilo veřejnosti přehradu Bystřičku i vodní elektrárnu Ivančice

24.03.2016 22:09

Netradiční možnost nahlédnout do útrob malé vodní elektrárny Ivančice i prohlídka přehrady Bystřičky přilákala stovky zájemců z řad veřejnosti. Pracovníci státního podniku Povodí Moravy uspořádali na vodních dílech den otevřených dveří, který se konal 19. března u příležitosti Světového dne vody a 50. výročí založení Povodí Moravy, s. p.

Povodí Moravy představilo veřejnosti přehradu Bystřičku i vodní elektrárnu Ivančice
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Den otevřených dveří umožnil zájemcům nahlédnout do zázemí jedné z nejstarších vodních nádrží u nás i vybavení nově rekonstruované vodní elektrárny. Zatímco přehrada Bystřička veřejnosti předvedla vypouštěcí věž na obtokové štole, strojovnu s malou vodní elektrárnou pod hrází, injekční štolu pod tělesem hráze i nově vybudovaný bezpečnostní přeliv pro převedení desetitisícileté vody, malá vodní elektrárna Ivančice návštěvníky nalákala na dvě Kaplanovy turbíny s výkonem tři sta dvacet kiloWattů a další náležitosti vodní elektrárny. Energie, kterou vyrobí, by stačila na celkový provoz vesnice s dvěma sty padesáti rodinnými domy.

I přes chladné počasí navštívilo vodní díla několik stovek lidí. Deny otevřených dveří výrazně přispěly k informovanosti široké veřejnosti o vodních dílech i o činnosti Povodí Moravy, s.p. O zajímavostech a technických údajích přehrady i elektrárny návštěvníky během prohlídek informovali pracovníci Povodí Moravy, s. p. Ti svůj výklad zaměřili nejen na technická data, ale také na zajímavosti z historie a současnosti vodních děl. Deny otevřených dveří na vodních dílech provázela zpřísněná bezpečnostní opatření.

Přehrada Bystřička je jedna z nejstarších vodních nádrží v České republice, byla vybudována v letech 1907-1912. V šedesátých letech minulého století na ní proběhla důležitá rekonstrukce, další významné pak v letech 2005 a 2010. Přehrada je mimořádným dokladem technického a architektonicko-urbanistického řešení vodního díla z počátku minulého století a soubor původních staveb přehrady dnes nese status kulturní památky.

Malá vodní elektrárna na řece Jihlavě v Ivančicích dodává elektřinu do energetické sítě od roku 2001. Ekologickou výrobou elektřiny přispívá ke zlepšení životního prostředí. Malá vodní elektrárna Ivančice byla po své rekonstrukci uvedena do zkušebního provozu v únoru tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…