Povodí Odry: Fyzikální modely objektů přehradní nádrže Nové Heřminovy potvrdily její bezpečnost a spolehlivost

21.09.2017 15:36

Pro návrh nově připravovaného vodního díla Nové Heřminovy byly využity také fyzikální hydraulické modely, které jsou postupně připravovány již několik let. Na těchto modelech se prováděly zkoušky například z důvodu ověření převedení 10000-leté povodně. Modelování vedlo k upřesnění projekčního návrhu a potvrzení bezpečnosti hráze a spolehlivé funkce jednotlivých objektů vodního díla.

Povodí Odry: Fyzikální modely objektů přehradní nádrže Nové Heřminovy potvrdily její bezpečnost a spolehlivost
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

"Přehrada Nové Heřminovy je významné a projekčně náročné dílo, u kterého musí být zaručena funkčnost a bezpečnost všech zařízení. Přehradní hráz musí vydržet v extrémních podmínkách a i když je vlivem obrovských průtoků krajina devastována, přehradní hráz musí odolat obrovské povodni, která přichází jednou zas 10 tisíc let", konstatoval generální ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Pagáč a dodal: "Abychom o projektu přehrady důkladným způsobem informovali odbornou veřejnost i starosty a primátory dotčených měst a obcí, připravili jsme prezentaci těchto modelů přímo v hydraulické zkušebně na VUT v Brně s odborným výkladem pana profesora Jana Šulce, vedoucího výzkumných prací."

"Trojrozměrné proudění nemůžeme adekvátně vyřešit numericky, abychom současně zvládli zohlednit i veškeré další faktory, třeba takzvaný aerovaný (provzdušněný) průtok. Fyzikální model je zcela odpovídající a můžeme se díky němu zaručit, že hráz bude bezpečná" doplnil profesor Jan Šulc z VUT v Brně.

Celkové náklady na veškerý hydraulický výzkum byly ve výši cca 5 mil. Kč

"Každé takto významné vodní dílo je třeba prověřit všemi dostupnými metodami, abychom si byli co nejvíce jisti jeho bezpečnosti. Podobným způsobem byly prověřované v době svého návrhu či v případě rekonstrukcí i další přehrady v kraji, v poslední době například rekonstrukce přehrad Šance, Morávka či Těrlicko", doplnil technický ředitel státního podniku Povodí Odry Petr Březina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …