Pozdní podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí – co vám hrozí?

10.02.2015 15:56

V případě, že jste nabyli nově nemovitou věc, vznikla Vám povinnost podat daňové přiznání na místně příslušný finanční úřad, ve kterém je nutné uvést nově nabyté nemovité věci a vyčíslit daň. Pro účely této daně se vychází ze stavu zapsaného v katastru nemovitostí k datu 1.1.2015.

Pozdní podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí – co vám hrozí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Ačkoliv již uplynula zákonná lhůta pro podání daňového přiznání a žádost o prodloužení lhůty ani žádost o navrácení lhůty v předešlý stav nelze podat, existuje tzv. bezsankční lhůta, která činí 5 pracovních dnů. Přiznání k dani z nemovitých věcí je tedy možné podat do data 9.2.2015 a toto podání nebude podléhat žádným sankcím,“ říká Marie Jacková z poradenské společnosti Fučík&partneři.

Pro poplatníky, kteří mají zpřístupněnou datovou schránku, platí od 1.1.2015 povinnost podat daňové přiznání pouze elektronicky, ostatní poplatníci tj. ti, co nemají datovou schránku, mohou podat přiznání v listinné podobě.

Pokud přiznání vlastník nestihne podat do 9.2.2015, vztahují se na něho sankce v podobě pokuty za opožděné daňové přiznání. Sankce je stanovena na 0,05% za každý následující den prodlení (nejvýše 5% stanovené daně), nicméně pokud nepřesáhne pokuta částku 200 Kč, pokuta se k úhradě nepředepíše.

„Aby tedy byla pokuta příslušným finančním úřadem předepsána k úhradě, musela by částka daně překročit částku 4 000 Kč. V případě, že by od příslušného finančního úřadu byla doručena výzva k podání daňového přiznání a přiznání nebylo podáno ve stanové lhůtě, hrozí  pokuta ve výši nejméně 500 Kč,“ dodává Marie Jacková.

Jelikož je daň z nemovitých věcí splatná až k 31.5.2015, nevzniká do této lhůty žádná sankce v podobě úroku z prodlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…