Přebytek rozpočtu pomůže dopravě, investicím nebo zdravotnictví

02.09.2015 15:15

Pardubický kraj pokračuje ve využívání přebytku z výběru sdílených daní za rok 2014 do jednotlivých rozpočtových kapitol. Na svém posledním jednání schválili krajští radní zapojení téměř 48 milionů korun do dopravy, investic a zdravotnictví. Celkově přesahoval přebytek rozpočtu částku 315 milionů korun.

Přebytek rozpočtu pomůže dopravě, investicím nebo zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Hospodaření kraje je v uplynulých letech mimořádně dobré a tuto výtečnou kondici chceme využít na investiční akce, na které v minulosti nebyly finanční prostředky. Rozhodně nebudeme tyto prostředky projídat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Finance ze zlepšeného inkasa daní přerozdělujeme až nyní, jelikož známe předběžný hospodářský výsledek pro rok 2015 a máme jistotu, že krajský rozpočet naplníme a můžeme si tak dovolit rozpustit rezervy,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Většinu zlepšeného inkasa daní z roku 2014 přerozdělil kraj v několika vlnách. Finance byly využity například na spolufinancování projektů hrazených ze Státního fondu dopravní infrastruktury, na podporu problémových mikroregionů v kraji nebo na investice do školství. V oblasti dopravy bude kraj díky přebytku investovat například pět milionů korun do obnovení vodorovného dopravního značení, které je důležité nejen z bezpečnostních důvodů. „Dalších deset milionů korun půjde také na rekonstrukci silnice v Moravském Karlově a patnáct milionů korun na další etapu dofinancování projektů částečně hrazených ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ upřesňuje hejtman Netolický. Kraj rovněž převedl finanční prostředky do oblasti zdravotnictví. „Na výstavbu rehabilitačního bazénu v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí jsme vyčlenili šest milionů korun a na financování modernizace příjezdové komunikace v Odborném léčebném ústavu Jevíčko částku čtyř milionů korun,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…