Předsedkyně ERÚ si stěžuje kvůli vměšování státních zástupců do činnosti úřadu

07.09.2014 17:22

Se žádostí o prošetření činnosti státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková obrátila na prezidenta, předsedu vlády i představitele obou komor Parlamentu. Učinila tak v souvislosti s policejní prohlídkou prostor ERÚ v Jihlavě a Ostravě v posledním srpnovém týdnu.

Předsedkyně ERÚ si stěžuje kvůli vměšování státních zástupců do činnosti úřadu
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Činnost státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci již překročila meze toho, co by měly orgány činné v trestním řízení vykonávat, a je načase, aby se touto věcí zabývali příslušní ministři vlády České republiky. Postup státních zástupců s největší pravděpodobností překračuje zákonné normy i ústavní rozdělení jednotlivých pilířů demokratického výkonu státní moci. Uvedená situace může dopadnout totiž nejen na Energetický regulační úřad, ale může omezit demokratický výkon státní moci a destabilizovat ostatní orgány výkonu státní správy, což povede k ochromení fungování státu jako takového,“ uvedla v dopisech předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Podle slov tiskového mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky došlo k absurdní situaci, kdy se státnímu zástupci Radku Mezlíkovi nelíbilo, jak nezávislý správní úřad rozhodl a bez dalšího se se svým kolegou dohodl na vedení trestního řízení proti tomuto správnímu řízení i proti úředníkovi samotnému. „Jde o flagrantní porušení nezávislosti správního řízení, porušení subsidiarity trestního práva a kriminalizaci běžného správního postupu, který měl státní zástupce možnost napadnout u správního soudu,“ uvedl J. Chvojka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …