Premiér Sobotka požádal předsedu EK o lepší výměnu informací ohledně migrace mezi EU a západobalkánskými zeměmi

08.03.2016 22:20

Předseda vlády Bohuslav Sobotka oslovil dopisem předsedu Evropské komise Jean-Claude Junckera s výzvou, aby navrhl opatření, která zlepší výměnu informací v oblasti migrace s nečlenskými státy EU na Balkáně.

Premiér Sobotka požádal předsedu EK o lepší výměnu informací ohledně migrace mezi EU a západobalkánskými zeměmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Cílem iniciativy premiéra Sobotky je, aby západobalkánské státy mohly v odpovídající míře využívat data, včetně příslušných unijních databází, související s identifikací žadatelů o azyl a osob, které byly zadrženy při nezákonném překročení hranice Unie.

Premiér Sobotka tak učinil v rámci podpory společného evropského řešení migrační situace a v návaznosti na únorový summit V4 a diskusi premiérů zemí Visegrádské skupiny s prezidentem Makedonie. Předseda Komise Juncker tento požadavek přivítal a českému premiérovi potvrdil, že v nejbližší době předloží návrhy reflektující tento námět.

„Na základě diskuse na pražském summitu V4 jsem zaslal dopis předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi, ve kterém jsem ho požádal, aby Komise zvážila možnost lepšího sdílení informací s nečlenskými státy na západobalkánské trase. Pan předseda mi včera během mimořádného zasedání zemí EU-Turecko osobně potvrdil, že tento požadavek vítá a že Komise urychleně předloží návrhy, které by pomohly západobalkánským státům při zvládání migračního tlaku,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Česká republika společně s dalšími státy Visegrádské skupiny dlouhodobě zdůrazňuje nutnost většího unijního angažmá a pomoci zemím na západobalkánské trase, které jsou vystaveny silnému migračnímu tlaku. Lepší výměna dat souvisejících s migrací je v tomto ohledu zásadní prioritou, mimo jiné proto, že spolupráce s nečlenskými státy EU při západobalkánské migrační trase je předpokladem úspěchu společného evropského řešení migrační krize.

Příkladem takové databáze je systém Eurodac, který shromažďuje otisky prstů žadatelů o azyl, a usnadňuje tak jejich identifikaci a zabraňuje tomu, aby migranti podávali žádost o azyl ve více členských státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …