Prezentace VTÚ, s. p. k ochraně státních hranic v Poslanecké sněmovně

05.04.2016 9:06

Poslední březnové úterý pořádal výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky seminář na téma Inteligentní technologie versus ploty pro ochranu státních hranic České republiky.

Prezentace VTÚ, s. p. k ochraně státních hranic v Poslanecké sněmovně
Foto: VTÚ
Popisek: VTÚ

Účast přijali nejen ústavní činitelé, ale také zástupci ozbrojených sil a obranného průmyslu, kteří v rámci takzvaného kulatého stolu společně hledali odpověď na aktuální otázku, jak by Česká republika měla reagovat na stav rizik spojených s migrační krizí, včetně ochrany státních hranic.

Státní podniky Ministerstva obrany zastupovali představitelé Vojenského technického ústavu na čele s ředitelem VTÚ, s. p. Mgr. Jiřím Protivou a ředitelem odštěpného závodu VTÚL a PVO Ing. Petrem Novotným.  

V odborném bloku semináře – české technologie pro zabezpečení hranic – vystoupil ředitel úseku speciálních zástaveb a bezpilotních systémů VTÚL a PVO Ing. Jiří Kuzdas. Na úvod prezentace poukázal na přispění VTÚ k projednávanému tématu: „Zkušení odborníci se schopnostmi připravit speciální techniku pro ochranu státních hranic, dále technické vybavení, laboratoře a zkušebny, operativní malosériová výroba speciálních systémů a mnohaleté zkušenosti z provozu,“ řekl J. Kuzdas a konkretizoval aktuální odborné portfolio státního podniku MO v této oblasti. „Optoelektronické prostředky pro pozorování ve dne i v noci, a to jak ve stacionárním provedení, tak i v zástavbě na vozidlech nebo na palubách letadel a bezpilotních prostředků. Dále se jedná o distribuci dat do neutajované a utajované domény, a především systémové řešení dané problematiky,“ konstatoval ředitel úseku a uvedl další příklady, a to

mobilní pozemní průzkumné stanoviště (vojenská a civilní aplikace), jakož i prostředky vzdušného průzkumu, tj. bezpilotní prostředek pro taktické nasazení a letoun Zlín Z-143LSi s průzkumným čidlem neboli gyroskopicky stabilizovanou hlavicí pro operační průzkum.

Dílčí návrhy Vojenského technického ústavu k případnému řešení ochrany státních hranic České republiky ocenil na závěr semináře předseda poslaneckého výboru pro obranu David Kádner.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne