Prezident si prohlédl příbramskou nemocnici a setkal se s klienty Domova seniorů v Dobříši

16.10.2013 16:33

Z krajského úřadu prezident Miloš Zeman odjel do Příbrami za doprovodu statutárního náměstka hejtmana Miloše Petery. Zde je přivítal ředitel Oblastní nemocnice Příbram a člen zastupitelstva Středočeského kraje Stanislav Holobrada.

Prezident si prohlédl příbramskou nemocnici a setkal se s klienty Domova seniorů v Dobříši
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman si prohlédl příbramskou nemocnici a setkal se s klienty Domova seniorů v Dobříši

Pracovního oběda v areálu nemocnice se zúčastnili také hasiči, zdravotničtí záchranáři a další členové integrovaného záchranného systému. „Naše nemocnice prošla v uplynulých letech nákladnou a náročnou rekonstrukcí. Chceme poskytovat co nejkvalitnější služby našim klientům – především z Příbramska a jižní části Středočeského kraje,“ řekl ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada.

Prezident Miloš Zeman konstatoval, že se sice nepovažuje za odborníka na zdravotnictví, nicméně jej zajímá, jak fungují krajské nemocnice a zda jsou náležitě využívána drahá diagnostická zařízení. Ředitel nemocnice prezidentovi odpověděl, že Příbram má k dispozici například magnetickou rezonanci, která je využívána naplno. Prezident si prohlédl dětské oddělení a navštívil ordinaci akutního příjmu.

Druhou zastávkou prezidenta republiky v Příbrami byl Zámeček – Ernestinum, kde se setkal se členy příbramského zastupitelstva, řediteli škol, městských organizací a dalšími osobnostmi města. Ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl poděkoval prezidentovi za to, že jako předseda vlády ČR dokázal kdysi prosadit vybudování Památníku Vojna, který je připomínkou pracovních lágrů z období komunistické totality. „Mám vaše město rád. Je o mně známo, že jsem milovníkem dobrého jídla, pití, brdské přírody a také Káji Maříka. A to vše k vašemu městu patří. Znám to tady velmi dobře, dokonce jsem kdysi vyběhl těch 300 schodů na Svatou Horu,“ řekl Miloš Zeman.

Ze Zámečku zamířil prezident na náměstí TGM, kde se setkal s příbramskými občany. Mezi účastníky shromáždění byli i obyvatelé obcí Chotilsko a Hvožďany, ve kterých opět chtějí zahraniční těžařské firmy provádět průzkum a následnou těžbu zlata. „Prezidentovi předáváme otevřený dopis podepsaný více než dvěma sty našich spoluobčanů, ve kterém ho mimo jiné vyzýváme, aby učinil veškeré kroky k zastavení průzkumu a těžby zlata v našich obcích,“ řekli Markéta Balková, starostka obce Hvožďany, a Jiří Šťástka, starosta obce Chotilsko.

„Snahu obcí zastavit průzkum a následnou těžbu zlata plně podporuji. Těžba zlata v naší zemi, která by znamenala rozsáhlou devastaci krajiny a nenávratně by poškodila životní prostředí i zdroje pitné vody je nesmysl. Nerozumím tomu, proč ministerstvo životního prostředí hned v zárodku nezastaví snahu těžařských firem o průzkum,“ komentoval hejtman Středočeského kraje Josef Řihák iniciativu protestujících občanů. „Věřím, že stejně jako lidé ubránili Brdy před nebezpečím v podobě radaru, tak opět zachrání i české zlato v podzemí. Možná se to zlato bude jednou ještě hodit našim dětem nebo vnoučatům. A třeba jednou naši potomci objeví technologie, jak zlato získat, aniž by si přitom museli zničit naši krásnou zem nebo podříznout větev, na které sedí,“ dodal hejtman.

Z Příbrami prezident Miloš Zeman odjel do Dobříše. Setkal se s místními občany, podepsal se do pamětní knihy a dekoroval prapor města prezidentskou stuhou. Poté besedoval s klienty zdejšího domova seniorů.  Zajímaly je především otázky valorizace důchodů, diskriminace žen, současný stav ekonomiky nebo problémy exekucí, kterým musí čelit čím dál častěji i senioři. „Zákon se musí změnit už proto, že velkým zlodějům se majetek nezabavuje a důchodcům, kteří si od nejrůznějších šmejdů pod brutálním nátlakem zakoupí předražené hrnce, ano,“ upozornil prezident. V domově seniorů navštívil ordinaci vodoléčby, domácí kapli a pokoj jedné z klientek Marie Chvojové. Té daroval velkou květinu a bonboniéru.

Z Dobříše se vpodvečer prezident Miloš Zeman vydal do Kladna. Na Václavském náměstí jej přivítal primátor Dan Jiránek. První den návštěvy prezidenta republiky ve Středočeském kraji zakončila slavnostní večeře v Galerii Kladno za účasti členů Rady Středočeského kraje a dalších významných osobností regionu.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…