Prohlášení Českého filmového a televizního svazu FITES

26.10.2017 18:54

Prohlášení k výrokům poslance Tomio Okamury

Prohlášení Českého filmového a televizního svazu FITES
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

FITES - Český filmový a televizní svaz, který byl znovuzaložen jako Unie českého filmového svazu a Českého televizního svazu jako ochranná organizace. Tehdy se přihlásil „k reflektování etické problematiky v nové realitě a k účasti při obnově mravního vědomí společnosti. Zajistit a neohrožovat svobodu a nezávislost médií veřejné služby.“

Český filmový a televizní svaz FITES pokládá svobodu a nezávislost médií veřejné služby za mimořádně důležitou součást vývoje demokratické společnosti, a proto se důrazně ohrazuje proti záměrům poslance Tomio Okamury, předsedy SPD, na zestátnění ČT a ČRo, jak je vyhlásil v pořadu 20 minut Radiožurnálu Českého rozhlasu 23. 10. 2017.

Organizace filmových a televizních tvůrců se připojuje ke stanovisku Syndikátu novinářů a připomíná, že otázky nezávislosti, kontroly a věrohodnosti hospodaření médií veřejné služby jsou legislativně řešeny v novelách, které se nestihly projednat ve stávající sněmovně. Sněmovní tisk č. 965, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, je na stole a ředitelé obou médií by se měli přičinit na jejich případném dopracování tak, aby ministerstvem kultury vybraný a více než sedmdesáti lety praxe ověřený bavorský model mohl být uveden v život a zlepšil důvěryhodnost médií veřejné služby i v České republice tak, jako je tomu v Německu a dalších kulturních zemích Evropy.

Martin Vadas
předseda FITES

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

11:44 Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohosp…