Průlom v boji proti stárnutí – vědci objevili gen mladistvého vzhledu

30.06.2016 10:03

Nová nedávno vydaná studie realizovaná společností Unilever a vysokoškolským zařízením Erasmus MC University Medical Centre Rotterdam, podává vůbec první genetické svědectví o rozdílu mezi tím, jak staře vypadáme a jak staří opravdu jsme.

Průlom v boji proti stárnutí – vědci objevili gen mladistvého vzhledu
Foto: red
Popisek: Logo společnosti Unilever

Vůbec první výzkum svého druhu, uveřejněný v nedávné době v časopise Current Biology, odhalil, že jedinci s jednou formou genu, označovanou jako MC1R, vypadají o dva roky starší než lidé s jinými geny. Vědci doufají, že odhalením tajemství, jemuž někteří lidé vděčí za svůj mladší vzhled v porovnání s jinými, povede k objevům umožňujícím každému, aby vypadal delší čas mladistvěji.

Tento objev učinili vědečtí pracovníci koncernu Unilever spolu se svými kolegy z vysokoškolského zařízení Erasmus MC University Medical Centre Rotterdam a dalšími partnery po rozsáhlé společné studii o stárnutí.

Během projektu byl na fotografiích obličeje posuzován vzhled více než 4 000 jedinců. Bylo provedeno více než 100 000 hodnocení jejich vnímaného věku (na jaký věk vypadají). Vědecký tým poté prozkoumal více než 8 000 000 variant DNA účastníků výzkumu s cílem vyšetřit, zda se lidé mladšího vzhledu v tomto směru liší od jedinců, kteří vypadají na svůj věk staře.

Rozsáhlý průzkum odhalil, že jedinci s jednou formou genu, označovanou jako MC1R, vypadají o dva roky starší než lidé s jinými geny.

Ilustrovaný obrázek ukazuje vliv stárnutí na vzhled obličeje na příkladu průměrného vzhledu 12 žen ve věku 47 let (pravá strana tváře) a 12 žen ve věku 70 let (levá strana). Stárnutí poznamenává obličejovou pokožku ve formě vrásek, nerovnoměrné pigmentace a strukturálních změn, jako je velikost a plnost rtů a rýha mezi nosem a rty, přičemž někteří lidé vypadají na svůj věk starší a jiní mladší.

Vedoucí pracovník koncernu Unilever, který se spolupodílel na řízení studie, doktor David Gunn prohlásil: „Tento výzkum je nesmírně vzrušující. Zavádí zcela nové chápání, proč si někteří lidé zachovávají mladší vzhled, než odpovídá jejich věku. Díky poznání tajemství mladšího vzhledu některých jedinců dokážeme v budoucnu najít novátorské způsoby, jak pomoci všem zachovat si delší dobu mladší vzhled. Nutná je samozřejmě i další práce, ale podle nás je tu velká naděje, že tento objev ovlivní budoucí vývoj a inovaci výrobků Unilever.“

Profesor Manfred Kayser, který se spolupodílel na vedení studie za Erasmus MC University Medical Center Rotterdam, uvedl: „Objev tohoto prvního genu, spojeného s vnímání věku, má velký význam, neboť nám otevírá dveře k objevu dalších genů, o nichž víme, že existují a že je lze nalézt. Náš objev je dalším krokem v chápání rozdílů ve stárnutí různých jedinců a poskytuje nová vodítka k rozpoznání molekulárních vztahů mezi vnímaným věkem, chronologickým věkem a biologickým věkem.“

„Dalším krokem je pochopit na molekulární úrovni, proč náš mladší vzhled implikuje, že jsme zdravější, a v konečném důsledku porozumět zdravému stárnutí,“ dodal pan Kayser.

O společnosti Unilever

Společnost Unilever nabízí ve více než 190 zemích 11 kategorií obsahujících 400 značek potravin, výrobků pro péči o domácnost a výrobků pro osobní péči. Nejúspěšnějších 13 značek dosahuje obrat více než 1 miliardu eur ročně. Dokáže proto oslovit takové množství lidí jako žádná jiná společnost. V roce 2015 tato společnost, která zaměstnává více než 172 000 lidí po celém světě, dosáhla obratu 53,3 miliardy eur.

Společnost Unilever je zavázána k zodpovědnému chování. Věří, že s pomocí 2 miliard svých zákazníků dokáže změnit svět k lepšímu. Společnost Unilever založila v roce 2012 nadaci „The Unilever Foundation“, která se zaměřuje na zlepšení hygienických podmínek, přístupu k čisté a pitné vodě, výživy a zdravého životního stylu. V této souvislosti uzavřel Unilever partnerství s pěti globálními neziskovými organizacemi: UNICEF, Oxfam, World Food Programme, PSI a Save the children.

V listopadu 2010 byl představen Unilever Sustainable Living Plan (Unilever Plán Udržitelného Rozvoje), který si klade za cíl pomoci více jak jedné miliardě lidí zlepšit jejich zdraví, hygienické podmínky a životní úroveň, využívat 100 % zemědělských surovin z udržitelných zdrojů a zmírnit dopad na životní prostředí do roku 2020 o celou polovinu. Společnost Unilever se již několik let drží v čele žebříčku Dow Jones Sustainability Index. Tento index částečně vychází z hospodaření, sociálních závazků, vlivu na životní prostředí a výsledků společnosti.

Společnost Unilever se zařadila v žebříčku sociální sítě LinkedIn mezi TOP 3 nejvyhledávanější zaměstnavatele napříč všemi sektory.

Společnost Unilever byla založena v roce 1930 a svou českou pobočku zřídila v roce 1991. Unilever ČR, spol. s r. o. – s hlavním sídlem v Praze – je součástí regionu Central and Eastern Europe spolu s dalšími 17 pobočkami. Unilever ČR, spol. s r. o. má 350 zaměstnanců.

O zařízení Erasmus MC University Medical Centre Rotterdam

Erasmus MC je největší univerzitní lékařské centrum v Nizozemsku. Naším hlavním cílem je zdravá populace. Téměř 13 000 zaměstnanců každý den poskytuje mimořádnou péči klientům, podporuje vzdělávání na světové úrovni a provádí průkopnický výzkum. Tito profesionálové rozvíjejí odborné znalosti v otázkách zdraví a nemoci. Propojují nejnovější vědecké poznatky s praktickými léčebnými postupy a preventivními opatřeními s cílem zajistit pacientům co největší prospěch a umožnit zdravým jedincům uchovat si zdraví déle. Více se zviditelnit a prostřednictvím spolupráce s jinými zaujmout vedoucí postavení v oblastech komplexní a inovativní akutní péče – to jsou klíčové ambice centra Erasmus MC.

Pro další informace o centru Erasmus MC prosím navštivte http://www.erasmusmc.nl/?lang=en.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…