Průzkum: Většina Čechů je pro obnovení hraničních kontrol, panuje strach z uprchlíků a zejména z nárůstu počtu muslimů

01.08.2015 12:32

Informace, které souvisejí s nelegálními imigranty z Blízkého východů a Afriky mají za následek eskalaci emocí a nárůst negativního postoje domácí populace k nelegálním imigrantům. Jak ukázal aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP uprchlíků ze třetích zemí se bojí v souhrnu 76,3% dotázaných respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Průzkum: Většina Čechů je pro obnovení hraničních kontrol,  panuje strach z uprchlíků a zejména z nárůstu počtu muslimů
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Téměř třetina veřejnosti (33,1%) se pak domnívá, že viníkem současné uprchlické vlny z Afriky a Blízkého východu jsou vojenské intervence USA a dalších států.

Dle názoru 70,8% respondentů by ČR neměla přijímat žádné uprchlíky z Afriky a Blízkého východu. Tato skupina dotázaných tak reagovala na skutečnost, že ČR na začátku července přislíbila poskytnout azyl 1500 lidem, což je zhruba o tři sta uprchlíků méně, než naší zemi původně vypočetla Evropská komise.

Skutečnost, že u domácí populace převládá negativní postoj k nelegálním imigrantům, pak dokládá zjištění, že v souhrnu 79,6% souhlasí v souvislosti s řešením problému migrace s obnovením kontrol na hranicích států EU.

V reakci na opatření Maďarska proti nelegálním migrantům se více jak třetina dotázaných (36,4%) domnívá, že každý stát EU by měl přijmout taková opatření, kterými ochrání své občany před invazí ilegálních uprchlíků. Dalších 31,8% respondentů pak vnímá opatření Maďarska jako správné řešení, které bychom měli následovat.

V souvislosti s uprchlíky přiznává 25,9% dotázaných největší obavy z nárůstů počtu muslimů v ČR. Dalších 23,6% respondentů má pak největší obavu z nárůstu kriminality a 19,4% domácí veřejností má největší obavu z teroristických útoků.

S názorem, že bychom měli uprchlíky vracet tam, odkud přišli, který vyslovil exprezident Václav Klaus, v souhrnu souhlasí 80,9% veřejnosti.

Pouze v souhrnu 7,6% dotázaných se domnívá, že je Česká republika připravena na uprchlíky z Afriky či Blízkého východu z hlediska tlumočníků nebo terénních pracovníků.

Výsledky exkluzivního šetření společnosti SANEP potvrzuje většinovou animozitu domácí populace vůči nelegálním imigrantům z Blízkého východu a Afriky, kdy se největším problémem stávají muslimové a strach z nárůstů kriminality a teroristických útoků. Toto negativní vnímání ve vztahu k muslimům bezpochyby souvisí zejména s Islámským státem (IS).

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 19.–23.7. 2015 na vybrané skupině 2.071 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 14.152 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
























Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…