První mikrojesle jsou v Pardubickém kraji

06.01.2017 17:10

Ministerstvo práce a sociálních věcí umožnilo vznik 72 mikrojeslí, které během tohoto roku zahájí svoji činnost. Mikrojesle jsou podpořeny z Operačního programu Zaměstnanost a bylo na ně uvolněno více než 133 milióny korun. První mikrojesle otevřelo začátkem ledna rodinné centrum Kulihrášek v Pardubicích.

První mikrojesle jsou v Pardubickém kraji
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

„ Zájem obcí i široké veřejnosti o mikrojesle předčil veškerá očekávání, neboť opravdu znamenají podstatné rozšíření škály služeb péče o děti. Pomáhají rodičům lépe skloubit zaměstnání a rodinu. Je velkým úspěchem, že od podání žádostí do vzniku prvních mikrojeslí uplynulo pouze šest měsíců,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Pardubické rodinné centrum Kulihrášek provozuje miniškolku Kuliklubíčko a nově i mikrojesle Kuliklubíčko. „Z otevření máme velkou radost, jelikož se podařilo jednak uspokojit poptávku rodičů, na kterou jsme reagovali, a také se přiblížit snu o snadnější adaptaci nejmenších dětí v malém, rodinném kolektivu,“ řekla Táňa Pipková, koordinátorka rodinného centra.

Mikrojesle jsou kvalitní a finančně dostupná služba určená pro rodiče nejmenších dětí. Jedna pečující osoba poskytuje kvalifikovanou péči dětem od šesti měsíců do čtyř let věku v kolektivu maximálně čtyř dětí.

Tak je zajištěn individuální přístup ke každému dítěti. Mikrojesle jsou nastaveny tak, aby byly finančně dostupné, v provozu jsou pět dní v týdnu minimálně osm hodin denně. Zřizovatelem mikrojeslí může být obec, příspěvková organizace obce, neziskové organizace a právnické osoby vykonávající činnost škol a školských zařízení v partnerství s obcí.

MPSV se zřizovateli spolupracuje a poskytuje jim podporu formou poradenství. Více informací najdete na mikrojesle.mpsv.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…