Quiche, tedy koláč z křupavého listového těsta se slanou náplní, patří dnes k typickým představitelům francouzské kuchyně. Možná Vás tedy překvapí, že jeho původ je v sousedním Německu a název quiche je vlastně zkomoleninou německého kuchen, tedy koláč.
Právě z pomezí Francie a Německa, z oblasti Lotrinska, pochází asi nejznámější Quiche Lorraine. Zaujme už vůní, ve které se snoubí lahodná šunka a výrazný sýr. Nezklame samozřejmě ani po ochutnání. Křupavé těsto je plněné bohatou náplní z jemně nakrájené šunky, ementálu a našlehaných čerstvých vajec se smetanou.
Francouzi ovšem křehkému slanému koláči přišli velmi rychle na chuť a obohatili jej o typické prvky své kuchyně. Příkladem je třeba Quiche Ratatouille, naplněný zeleninovou směsí ratatouille, typickou pro oblast Provence. Kromě lilku, cukety, cibule, rajčat a červené papriky, grilované s provensálským kořením a česnekem, je quiche naplněn porcí pravého ementálu a smetanovo-vaječnou směsí.
Sýr nechybí ani v další specialitě, tentokrát jde ovšem o sýr kozí, nazývaný Francouzi jednoduše „chévre“ (tedy koza). Díky lehké stravitelnosti, nízkému obsahu cholesterolu i nezaměnitelné chuti si kozí sýr získává i v Česku stále větší oblibu. Quiche s kozím sýrem a cuketou nabízí vyváženou chuťovou kombinaci výrazného sýra a jemné zeleniny (cuketa a lilek), doplněnou opět vydatnou směsí vajec a lahodné smetany.
Chladné vody Atlantického oceánu jsou domovem oblíbeného lososa, jehož maso je mimo jiné výborným zdrojem zdravých Omega3 mastných kyselin. Právě tuto vynikající rybu najdete v Quiche s lososem, který je naplněný směsí uzeného lososa, špenátu, čerstvých vajec a smetany.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva