ŘSD instaluje v tunelu Klimkovice na dálnici D1 kamerový systém pro měření rychlosti

24.08.2016 15:57

Pro zvýšení bezpečnosti se v tunelu Klimkovice na D1 u Ostravy instaluje kamerový systém pro měření úsekové i okamžité rychlosti. Pro montáž technologie se využijí plánované pravidelné servisní odstávky tunelu, nejbližší připadne na 24. a 25. srpna, druhá na počátek října, finální na polovinu listopadu, v tunelu v té době bude zachován obousměrný provoz v jedné tunelové troubě.

ŘSD instaluje v tunelu Klimkovice na dálnici D1 kamerový systém pro měření rychlosti
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

V tunelu Klimkovice na dálnici D1 se začne měřit úseková rychlost ve všech jízdních pruzích v celé délce tunelu a okamžitá rychlost na vjezdu do tohoto úseku. Spolu s tím bude možné detekovat vozidla převážející nebezpečné náklady. Jde o opatření vycházející z požadavku Policie ČR, jež má za cíl přispět ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu v tunelu Klimkovice.

V rámci realizace komplexního moderního systému budou do vozovky zafrézovány a následně zality indukční smyčky detekující průjezdy vozidel, vozovkové piezoelektrické snímače detekce náprav a nainstalovány kamerové systémy s vysokým rozlišením a infračerveným přísvitem rozpoznávající registrační značky projíždějících vozidel. Vyhodnocovací systém přitom také umožní on-line porovnávání registračních značek projíždějících automobilů s databází odcizených vozidel. Dále bude systém rozpoznávat mezinárodní identifikační značky umístěné na vozidlech převážejících nebezpečné náklady tzv. ADR systém Evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí. Tento systém umožní varovat hasiče a pracovníky záchranných složek v případě mimořádné události v tunelu, pokud se uvnitř tunelu nachází nebezpečný náklad. Současně budou získávány a vyhodnocovány dopravní informace, jako je vytíženost trasy v čase, skladba vozidel apod.

Instalace proběhne postupně v rámci plánovaných odstávek v době pravidelného servisu - první etapa proběhla již koncem června, další etapy budou následovat 24. a 25. srpna, 3. až 6. října a konečné instalace uvnitř tunelu pak 15. a 16. listopadu. V těchto termínech bude krátkodobě uzavřena vždy pouze jedna tunelová trouba, v druhé bude zajištěn obousměrný provoz. Systém bude dokončen, kalibrován a certifikován v polovině prosince.

Z důvodu provádění pravidelných servisních prací budou v tunelu Klimkovice platit následující dopravní omezení:

Úplná uzavírka dálnice v km 346,672 - 347,732 v termínu od 3:10 hod. do 3:25 hod. dne 24. 8. 2016 z důvodu přípravy přechodného dopravního značení na obousměrný provoz v pravé tunelové troubě.

Částečná uzavírka levé tunelové trouby v termínu od 24. 8. 2016, 3:25 hod. do 25. 8. 2016, 3:10 hod. z důvodu provádění pravidelných servisních prací v levé tunelové troubě.

Úplná uzavírka dálnice v km 346,672 - 347,732 v termínu od 3:10 hod. do 3:25 hod. dne 25. 8. 2016 z důvodu přípravy přechodného dopravního značení na obousměrný provoz v levé tunelové troubě.

Částečná uzavírka pravé tunelové trouby v termínu od 25. 8. 2016, 3:25 hod. do 26. 8. 2016, 3:10 z důvodu provádění pravidelných servisních prací v pravé tunelové troubě.

Úplná uzavírka dálnice v km 346,672 - 347,732 v termínu od 3:10 hod. do 3:25 hod. dne 26. 8. 2016 z důvodu převedení dopravního značení do standardního režimu.

Vedení dopravy

Po dobu uzavírky levé tunelové trouby (pro směr Praha) bude provoz veden obousměrně v pravé tunelové troubě. Po dobu uzavírky pravé tunelové trouby (pro směr Ostrava) bude provoz veden obousměrně v levé tunelové troubě.

Po dobu tří 15 minutových úplných uzavírek dálnice (od 3:10 do 3:25 dne 24. 8. 2016, 25. 8. 2016 a 26. 8. 2016) v prostoru mezi MÚK Klimkovice (EXIT 349) a MÚK Bravantice (EXIT 342) není úředně stanovena objízdná trasa

Ředitelství silnic a dálnic se omlouvá řidičům za způsobené dopravní komplikace během této opravy

Aktuální informace k dopravním omezením jsou dostupné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…