Reakce MMR k závěrům NKÚ k nedočerpání evropských fondů

16.07.2015 16:25

Závěry zprávy „EU report 2015“, kterou dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), vycházejí z krajních odhadů nedočerpání, které již nejsou aktuální. Ve zprávě NKÚ zmiňuje, že riziko nedočerpání financí z evropských fondů v České republice může být na konci letošního roku až 105 miliard korun.

Reakce MMR k závěrům NKÚ k nedočerpání evropských fondů
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

NKÚ ve svých závěrech pouze sečetlo nedočerpání v posledních dvou letech a krajní verzi odhadu nedočerpání pro letošní rok, kterou avizovalo MMR již v únoru letošního roku.  Nedočerpání v roce 2013 bylo 11 miliard, v roce 2014 pak 9 miliard a za rok 2015 by mohlo být v krajním případě až 85 miliard. Jednoduchým součtem se tak dostaneme na částku 105 miliard korun.

Tato informace tak není nová, jak by se ze zprávy NKÚ mohlo zdát, dokonce už je spíše zastaralá. „Při odhadech nedočerpání, je třeba vycházet z reálných dat, která pravidelně zveřejňuje MMR jakožto Národní orgán pro koordinaci v oblasti evropských fondů. Na konci července 2015 předložím vládě aktualizované komplexní informace o stavu čerpání, včetně přehodnocení rizikovosti operačních programů,“ uvedla ministryně Karla Šlechtová.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj vede zesílené řízení rizik včetně individuálních krizových plánů a  poskytuje řídicím orgánům, maximální podporu pro úspěšné dočerpání evropských prostředků. Hlavním cílem však není za každou cenu vyčerpat veškerou alokaci, ale daleko důležitější je kvalita projektů, jejich přínos pro lidi a také přesah do dalších oblastí. MMR nicméně počítá s tím, že Česká republika využije podstatnou většinu prostředků poskytnutých na období 2007–2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…