Recept na udržitelný rozvoj měst v Praze představí světoví i čeští urbanističtí odborníci

13.03.2016 16:50

Během regionální konference Evropský Habitat na téma Bydlení v životaschopných městech se v Praze představ světoví urbanističtí experti i zástupci českých institucí a akademické půdy. Mexický expert na územní plánování David Ortega, dánský architekt Jan Gehl či bývalý hlavní architekt Moskvy Alexandr Kuzmin jsou některá z hlavních jmen Evropského Habitatu. Zástupci ČVUT ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj povedou Fórum na téma budoucnosti sídlišť. Budou také představeny české programy na podporu bydlení.

Recept na udržitelný rozvoj měst v Praze představí světoví i čeští urbanističtí odborníci
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

Během konference Evropský Habitat v Praze vystoupí přední světoví experti v oblasti urbanismu. Účast přislíbil David Ortega, slavný mexický architekt a spoluautor územního plánu metropole Mexico City i prof. Jan Gehl, dánský architekt a spoluzakladatel ateliéru Gehl Architects – Urban Quality Consultants a emeritní profesor urbanismu na Škole architektury Královské dánské akademie krásných umění v Kodani. Jan Gehl ve svých odborných pracích řeší hlavně obyvatelnost měst a jejich působení na lidi.

„Jednotlivé příspěvky konference Evropský Habitat by měly být přínosem a případně i návodem, jak postupovat v hledání vize dalšího rozvoje měst v České republice,“ říká Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj. V budoucnu by mělo docházet prioritně k zahušťování zástavby, ne k nekontrolovanému záboru další půdy a rozšiřování městských aglomerací. Pozvání na Evropský Habitat přijal také bývalý hlavní architekt Moskvy, Alexandr Kuzmin, který je autorem moderní moskevské čtvrti Moskva –City, která byla prvním projektem, kde moderní výškové stavby nahradily původní starou tovární zástavbu. Moskva City je příkladem city developmentu, tedy rozvoje místa, kde vznikla obchodní, administrativní a současně zábavu poskytující čtvrť. Moskva City je prvním místem, kde v ruské metropoli byly postaveny stavby s výškou až 340m a v době plánování a schvalovacího procesu byla nově vznikající část města velmi diskutovaným tématem.

Zásadní význam budou mít během konference i vystoupení českých zástupců z Českého vysokého učení technického na téma Budoucnost českých sídlišť, paralelní akce pořádaná Ministerstvem pro místní rozvoj s názvem Státní podpora bydlení v České republice nebo WIN-WIN Partnerství veřejného a soukromého sektoru ve 21. století připravené Institutem pro plánování a rozvoj Prahy a společností reSITE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…