Ředitelství silnic a dálnic rozvíjí kooperativní systémy

24.03.2021 8:24

Ředitelství silnic a dálnic v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR realizuje pilotní projekty kooperativního systému.

Ředitelství silnic a dálnic rozvíjí kooperativní systémy
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

První tzv. C-ITS systém byl nasazen na pražském okruhu a přilehlých dálničních úsecích D1 a D5 v oblasti Mirošovice – Rudná a sloužil jako pilotní koridor C-ITS systémů v České republice.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8164 lidí

Technologie C-ITS pak prošla dalším vývojem zejména v rámci mezinárodního projektu C-ROADS, a tak ŘSD ČR na konci roku 2020 provedlo upgrade C-ITS koridoru Mirošovice – Rudná, aby splňoval stejné standardy jako ostatní provozované C-ITS systémy budované v rámci projektu C-ROADS (www.c-roads.cz).

C-ITS technologie je založena na přímé komunikaci mezi jednotlivými vozidly a komunikaci mezi vozidly a zařízeními na dopravní infrastruktuře ve vyhrazeném komunikačním pásmu. Informace jsou návazně předávány do dopravně řídících či informačních center, kde jsou zpracovávány a dále distribuovány. Aby spolu systémy různých provozovatelů mohly bezpečně komunikovat, tak je celý kooperativní ekosystém řízen jeho centrálními prvky.
C-ITS systém umožňuje sdílení varovných zabezpečených a pro řidiče důvěryhodných zpráv, které jsou generované z dopravních informačních center (jedná se například informace o nehodách, kolonách nebo o počasí), upozorňuje na pohyb vozidel údržby na dálnicích a prováděné práce na silnicích a umožňuje preferenci integrovaných záchranných složek či městské hromadné dopravy na křižovatkách. Další z funkcí C-ITS je zajištění výměny a sběru informací o poloze a stavu dopravního proudu, čímž umožňuje efektivní řízení dopravy, a tedy i zvyšování plynulosti a bezpečnosti dopravy.

ŘSD ČR je jedním z klíčových subjektů v ČR, který ověřuje fungování C-ITS systémů v praxi. Společně se zástupci technologických firem, mobilními operátory, správci komunikací a zástupci vysokoškolského vzdělávání se pod koordinací Ministerstva dopravy podílí na rozvoji C-ITS systémů v České republice. Prostřednictvím pilotního projektu dostává Ministerstvo dopravy cennou zpětnou vazbu z praxe pro potřebný koncepční, normativní i legislativní rámec.

Prvním testovacím projektem koridoru C-ITS byla implementace technologie na pražském okruhu a přilehlých úsecích D1 a D5 v rozsahu Mirošovice – Rudná (označováno také „MIRUD“), kde byl provoz kooperativního koridoru zahájen v roce 2018. Projekt ověřil jak technologickou připravenost ze strany ŘSD ČR, tak i možnost integrace nových technologií na stávající zařízení. Tento projekt tak velmi napomohl při vytvoření implementačního rámce projektu C-ROADS. Další vývoj C-ITS byl umožněn díky projektu C-ROADS Czech Republic, který je součástí mezinárodní Platformy C-ROADS zastřešující jednotlivé evropské projekty a mající za cíl vytvořit mezi jednotlivými evropskými projekty harmonizovaný funkční systém pro přeshraniční využití služeb C-ITS. V rámci zmíněného projektu ŘSD ČR v posledních dvou letech implementovalo a v současnosti testuje C-ITS na dálnici D1 v okolí Brna (km 180 – km 211), na dálnici D5 (km 7 – km 150) a dálnici D11 (km 0 – km 90).

Technické standardy C-ITS stejně tak jako celá technologie C-ITS prochází významným vývojem. Z tohoto důvodu ŘSD ČR na konci roku 2020 realizovalo upgrade kooperativního koridoru Mirošovice – Rudná, aby docílilo sjednocení kvality a rozsahu služeb C-ITS systému, který provozuje.

K začátku roku 2021 provozuje ŘSD ČR kooperativní koridor na dálnicích D0, D1 u Prahy a v okolí Brna, D5 a D11. Celkem je na infrastruktuře rozmístěno 108 vysílačů kooperativních informací (17 na dálnici D0, 9 na dálnici D1 u Prahy, 25 na dálnici D1 v okolí Brna, 28 na dálnici D5 a 29 na dálnici D11) a technologie tak pokrývá více než 260 kilometrů dálnic. Současně byly C-ITS jednotky osazeny i do 137 osobních a nákladních vozidel a do 139 vozíků údržby.

V rámci dalšího ověřování C-ITS technologií je plánováno mezinárodní testování za účasti zástupců členských států Platformy C-ROADS. Pokud to epidemiologická situace dovolí, mezinárodní testování se uskuteční v první polovině tohoto roku.

Projekt C-ROADS bude v budoucích letech hýbat inteligentní dopravou, o čemž se bude možné přesvědčit v červnu 2021 v Brně, kde souběžně s tradičním URBISem (veletrh URBIS SMART CITY FAIR)  bude pořádána mezinárodní akce „C-ITS Road Show“, na kterou je pozváno mimo jiných významných hostů i komisařka EU pro dopravu. Cílem této akce je představit interoperabilitu v reálných podmínkách silničního provozu, umožnit návštěvníkům vyzkoušet si reálné fungování C-ITS a představit jak vozidla vybavená jednotkami C-ITS, tak i příslušnou infrastrukturu spravovanou společností Brněnské komunikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

15:23 Mají něco společného Březinová, France, nebo Batěk s knížaty?

Již tento pátek 24. května 2024 se uskuteční od 20 hodin tzv. unikátní Minikoncert v Apartmánech Kní…