Rekonstrukce a dostavba tišnovské nemocnice má jasné obrysy

14.03.2016 19:06

Postup při rekonstrukci a dostavbě tišnovské nemocnice dnes 14. března 2016 přímo v areálu této krajské příspěvkové organizace přiblížil hejtman Michal Hašek spolu s ředitelem nemocnice Bořkem Semrádem, předsedou senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Janem Žaloudníkem a starostou Tišnova Jiřím Dospíšilem.

Rekonstrukce a dostavba tišnovské nemocnice má jasné obrysy
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

„Tišnovská nemocnice je specifická, nemá všechny lékařské obory, navazuje na tradici bývalého sanatoria. Z toho také vychází naše další filozofie rozvoje nemocnice v síti krajských zařízení. Jednoznačně počítáme i do budoucna s tišnovskou nemocnicí jako krajskou. Nemocnice byla udržována, nedošlo k jejímu strategickému rozvoji. Mezi lety 2009 až 2016 sem Jihomoravský kraj investoval 50 milionů korun - jednalo se především o obnovu přístrojové techniky, opravu havárií či drobnější stavební úpravy. Nyní přichází vedení nemocnice a kraj se strategickým plánem rekonstrukce a rozšíření nemocnice. V zásadě jde o vybudování nového ambulantního traktu v první etapě a ve druhé etapě o vybudování zcela nového lůžkového traktu. Celkové náklady se budou  pohybovat kolem 300 milionů korun v oblasti stavebních úprav a do 200 milionů korun z hlediska techniky či vnitřního vybavení. Je jasné, že to nebude investice jednoletá. Osobně předpokládám, že horizont realizace obou etap by byl do pěti let. Tišnovská nemocnice se tak stane velmi kvalitním centrem zejména pro rehabilitační a doléčovací péči. Součástí tohoto projektu je úprava stávající historické části budovy nemocnice na domov pro seniory. V tomto areálu tak prolne poskytování zdravotní a sociální péče. Budeme se zde snažit vybudovat a ukázat model, kdy vedle sebe budou fungovat pod jedním zřizovatelem zdravotní i sociální sféra. Chci společně se starostou Tišnova deklarovat společný zájem na tom, aby zde takový projekt byl realizován,“ řekl hejtman Hašek.

Jak zdůraznil ředitel nemocnice Bořek Semrád, těžištěm by mělo být právě poskytování následné péče se zaměřením na následnou rehabilitaci. „Tomu se přizpůsoboval i celý projekt. V první části se bude stavět trakt, který by měl oddělit ambulantní část od vlastní nemocnice. Ve druhé etapě bude vybudován pavilon na místě přístavby, která zde vznikla během druhé světové války. Bude zde  těžiště rehabilitace  a následná péče pro občany regionu. Měla by to být specializovaná rehabilitace, která by se zaměřila na pacienty starší. Teprve ve třetí fázi by mělo vzniknout propojení mezi sociální částí a vytvoření centra zdravotnických služeb v městě Tišnově s tím, že v budově původního tzv. Kuthanova sanatoria vznikne zařízení sociální péče o kapacitě 80 až 100 lůžek. Stavební povolení očekáváme v průběhu letních měsíců, takže by bylo reálné zahájit stavbu ještě v letošním roce,“ uvedl ředitel Semrád.

Starosta Tišnova Jiří Dospíšil připomněl, že během loňska byla nemocnice diskutována v městském zastupitelstvu. „Jsem rád, že se společným jednáním podařilo záměr rekonstrukce zkvalitnit a pro tu končenou podobu změn hlasovali loni v září všichni přítomní zastupitelé,“ řekl starosta Tišnova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…