Rekonstrukce mostecké nemocnice

16.02.2015 20:52

Projekt Rekonstrukce pavilónů Krajské zdravotní, a. s., - Nemocnice Most, o. z. včetně optimalizace vnitřních prostor, začal na konci srpna minulého roku po více než ročních přípravách. Realizace projektu je rozsáhlá a hodnota veřejné zakázky vzešlá z otevřeného výběrového řízení je bezmála 157 milionů korun. Rekonstrukce probíhá ve fázích, podle harmonogramu a za plného provozu. Projekt bude ukončen již letos, prakticky rok po zahájení.

Rekonstrukce mostecké nemocnice
Foto: mesto-most.cz
Popisek: Město Most

S ohledem na stáří budov a jejich infrastruktury, které byly dlouhodobě ve velmi špatném stavu, je celková rekonstrukce nutností. V podstatě se jedná o první akci takového rozsahu od dob výstavby nemocnice. Letos je to 40 let, kdy začala sloužit veřejnosti a opravu si jistě zaslouží. Nejde samozřejmě jen o lepší vzhled, ale také praktické dopady pro pacienty i zdravotnický personál. A za vítězem veřejné soutěže a dodavatelem rekonstrukčních prací, sdružením regionálních firem s názvem Společnost Nemocnice Most, je již vidět velký díl provedených prací.

Probíhají práce na zateplení budov, konkrétně stropů suterénů, fasád a střech, kompletně budou vyměněna okna a dveře (celkem 3606 ks), a to u pavilonů A, B a C, to vše za účelem snížení energetické náročnosti stavebních objektů a samozřejmě i zlepšení technického stavu. Zateplení budov i výměna výplní otvorů byly navrženy v souladu s požadavky norem stanovujících parametry tepelné ochrany budov a měly by přinést úsporu na vytápění cca 9 milionů Kč.

Střechy budou zatepleny deskami z tvrzeného polystyrenu v tloušťce nejméně 240mm. Finální povrch střech bude kryt odolnou hydroizolační fólií na bázi měkčeného PVC. Z důvodu navýšení konstrukční skladby střech bude provedeno i navýšení obvodových atik. Součástí zateplení střech je i výměna střešních vpustí a oprava spádování střech, střešních vyústění technologií ad.

Fasády objektu budou opatřeny zateplovacím systémem o tloušťce 140mm. Vnější povrch bude opatřen fasádní probarvenou silikonovou omítkou se samočisticí schopností a zvýšenou odolností vůči výskytu mikroorganismů. Soklové části fasád budou opatřeny dekorativní probarvenou omítkou.

Součástí rekonstrukce je též výměna vybraných výtahů ve všech rekonstruovaných objektech a rekonstrukce vybraných sociálních zařízení včetně nových připojovacích a stoupacích rozvodů vody a kanalizace.

Akce byla prvotně připravována a směřována do Operačního programu Životního prostředí v rozsahu zateplení a výměny výplní otvorů. Z důvodu vyšší míry financování akce z dotačních prostředků však rozhodlo nové představenstvo Krajské zdravotní, a. s. o zásadním přepracování původního projektu a využití dotace z Regionálního operačního programu Severozápad pro oblast podpory 1. 3 – Infrastruktura v oblasti rozvoje lidských zdrojů, kterou také nakonec Krajská zdravotní, a. s. získala. Nový projekt navíc za nižší cenu dosáhl významně většího rozsahu a vyššího plnění.

Rekonstrukce probíhá napříč všemi pavilony vně i uvnitř, a to ve fázích, dále členěných do dílčích podfází, připravených v koordinaci mezi zhotovitelem a vedením nemocnice. Práce probíhají za plného provozu, a mají na jeho průběh samozřejmě dopad. Zaměstnanci mostecké nemocnice, a věříme, že i pacienti a jejich blízcí, mají ale pro průběh prací pochopení, jelikož výsledek výrazně přispěje k nápravě nevyhovujících podmínek při poskytování zdravotních služeb. Opravené pavilony, nová sociální zařízení, ale i tepelný komfort, který se již začíná projevovat v opravených částech, jistě ocení pacienti i zaměstnanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vláda schválila návrh zákona, který zavádí definici domácího násilí

10:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vláda schválila návrh zákona, který zavádí definici domácího násilí

Legislativní návrh zákona, kterým se mění občanský zákoník a další zákony v souvislosti s potíráním …