Řidičák na prázdniny umožní dětem prožít léto bez rizika

03.06.2014 18:36

Do začátku prázdnin zbývá už jen měsíc a školáci se nemohou dočkat. Ti, kterým leží na srdci jejich bezpečnost, si ale pod pojmem prázdniny představí také nejrůznější rizika.

Řidičák na prázdniny umožní dětem prožít léto bez rizika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Proto se pojišťovna GENERALI před letošními prázdninami rozhodla nabídnout plzeňským dětem a jejich rodičům dárek v podobě „Řidičáku na prázdniny“. Získá jej každý školák mladší 14 let, který dorazí 10. června od 14 do 18 hodin v doprovodu rodičů na náměstí Republiky a přinese vyplněný kontrolní test s otázkami z pravidel silničního provozu, požární bezpečnosti a zdravovědy.

Test najdete v pátek 6. 6. v Deníku.

„Děti mají najednou spoustu volného času a ne vždycky na ně dohlíží někdo dospělý. Riziko úrazů je vyšší než během školního roku, stoupá navíc i nebezpečí, že školáci nechtěně způsobí někomu škodu,“ upozorňuje oblastní ředitel pojišťovny Generali Vít Ratislav.

Školáci, kteří letos oslavili desáté narozeniny, mohou navíc o prázdninách vyrazit poprvé do provozu i na kole sami, bez dozoru dospělých. „Děti jsou na to sice dnes dobře připraveny díky dopravní výchově ve školách, mají i praxi z dopravních hřišť, realita na silnicích je ale bohužel jiná,“ připomíná krajský koordinátor BESIP Václav Ircing.

Exkluzivní průzkum pojišťovny Generali o chování řidičů v pěti evropských zemích – v ČR, Polsku, Maďarsku, Rakousku a na Slovensku – například nedávno odhalil, že téměř šest procent řidičů používá cestou internet a dva řidiči ze sta si při jízdě čtou. I s takovými se mohou školáci potkat.

Léto vyhrazené prevenci

„Městská policie klade velký důraz na prevenci, proto se pro ni nese i konec školního roku ve znamení preventivních opatření. V době, kdy děti přichází do škol a rovněž z nich odchází, dohlíží strážníci  na  jejich bezpečnostech na přechodech pro chodce. Do preventivního opatření se zapojují i cyklohlídky  městské policie, v blízkosti škol a jiných školních zařízení je rovněž měřena rychlost  projíždějících vozidel,“ vypočítává mluvčí plzeňské městské policie Jana Pužmanová.

Dodává, že o prázdninách za některými dětmi v letních táborech vyrážejí metodici prevence kriminality, aby si s nimi povídali o různých tématech včetně zvýšených rizik, která na ně v silničním provozu čekají.

Prázdniny jsou ale kromě toho, že dětem přinášejí zvýšená rizika, i obdobím, kdy mohou něco udělat pro své zdraví. „Chronicky nemocné děti mohou s naší zdravotní pojišťovnou 211 absolvovat třítýdenní léčebně-ozdravný pobyt ve Vysokých Tatrách nebo v Řecku,“ připomíná Radka Jiráčková ze Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.

Pojišťovna poskytuje také příspěvky na školy v přírodě a letní dětské tábory, na sportovní aktivity pro děti s nadváhou a dokonce i na fixní rovnátka zubů. „Tyto výhody ovšem platí jen pro naše pojištěnce,“ podotýká Jiráčková s tím, že každý má právo na výběr zdravotní pojišťovny, jednou ročně – vždy k 1. lednu - ji pak může změnit. Přihláška ke zvolené pojišťovně musí být podána minimálně šest měsíců před tímto termínem, novou přihlášku je tedy třeba podat nejpozději 30. června.

Evergreen: táborák v lese

Pro hasiče je to už evergreen: děti si doma půjčí zápalky a pokoušejí se zapálit táborák. Aby je při tom nikdo nerušil, rozdělají oheň v lese.

„Riziko požáru je při takové hře obrovské,“ varuje starosta krajského sdružení dobrovolných hasičů František Hanus. Viníci také obvykle ze strachu utečou a než někdo zavolá na linku 150 nebo 112, oheň má dost času se rozhořet. Hašení v lese je navíc velmi komplikované.

„Cesty bývají pro naši techniku nepřístupné, vodu musíme dopravovat na velké vzdálenosti. Několik dní je pak třeba místo hlídat, protože oheň se může šířit i kořeny stromů,“ upozorňuje Hanus.

Odpoledne s bohatým programem

To vše jsou důvody, proč chce pojišťovna GENERALI před letošními prázdninami nabídnout plzeňským dětem a jejich rodičům dárek v podobě „Řidičáku na prázdniny“. Cílem akce je připravit děti na nadcházející prázdniny a upozornit je na možná rizika, která je mohou o prázdninách potkat.

„Řidičák bude zároveň dokladem o uzavření sportovního a úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti v hodnotě 500 korun, které děti získají zcela zdarma,“ doplňuje Vít Ratislav z GENERALI. S ohledem na nový Občanský zákoník roste význam pojištění odpovědnosti. Škodu, kterou mohou děti z neopatrnosti způsobit někomu jinému, kryje toto pojištění až do výše milionu korun.

Co vás čeká 10. června odpoledne na náměstí Republiky v Plzni?

  • V bezpečí trenažéru zažijete skutečnou dopravní nehodu
  • S hasiči a bez rizika vyzkoušíte, jak se cítí člověk v hořícím bytě
  • Podíváte se na svět „opileckými brýlemi“
  • Zjistíte, jak jste zdraví a jak být ještě zdravější
  • Zblízka si prohlédnete policejní a hasičskou techniku, moderní auta i veterány
  • Čekají vás soutěže a kvízy o ceny, vystoupení skupiny Jen Tak, finalistky Superstar, plzeňské rodačky Báry Zemanové, a také překvapení v oblacích v podání lezecké skupiny dobrovolných hasičů Plzeňského kraje

Partnery akce jsou BESIP, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, Městská policie Plzeň a dobrovolní hasiči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR letos upřednostní přirozenou obnovu porostů na historicky největší ploše

13:21 Lesy ČR letos upřednostní přirozenou obnovu porostů na historicky největší ploše

Po zvládnutí kůrovcové kalamity pokračují Lesy České republiky v obnově porostů, letos na čtrnácti t…