Rodina Dopravy Ústeckého kraje se od prosince rozrůstá o městské hromadné dopravy v Chomutově, Jirkově a Varnsdorfu

14.11.2016 15:48

Integrace veřejné dopravy v Ústeckém kraji pokračuje tarifním sjednocením v dalších velkých městech. Od 11. prosince se připojují městské hromadné dopravy v Chomutově, Jirkově a Varnsdorfu k tarifu Dopravy Ústeckého kraje (DÚK). Do života se tak uvádí podzimní rozhodnutí Rady Ústeckého kraje a rad uvedených měst. Tato města se přidávají k Teplicím, Ústí nad Labem, Děčínu a Bílině a rozšiřují pomyslnou rodinu integrovaných městských doprav v Ústeckém kraji.

Rodina Dopravy Ústeckého kraje se od prosince rozrůstá o městské hromadné dopravy v Chomutově, Jirkově a Varnsdorfu
Foto: spravnimapa.topograf.cz
Popisek: Ústecký kraj

Od 11. prosince letošního roku budou na linkách MHD Varnsdorf a MHD Chomutova a Jirkova uznávány jízdní doklady DÚK. Uznávání dokladů bude platit i obráceně. V zónách 371, 501 a 511 budou v zelených autobusech uznávány integrované jízdenky příslušných MHD. Slogan Dopravy Ústeckého kraje „Jeden cíl, jedna jízdenka, mnoho možností“ vystihuje výhodnost celého systému. S jízdenkou DÚK se lidem usnadní cestování do cílového místa kdekoliv v kraji. Cestující budou moci využít různé integrované dopravce a přestupovat mezi nimi bez rozdílu, zda se jedná o MHD, zelené autobusy, vlaky, nostalgické motoráčky, nebo osobní lodě. Integrace rozšíří varianty cestování bez potřeby kupovat při přestupech více jízdenek. Jízdenku kamkoliv v kraji si cestující kromě již fungující sítě DÚK pořídí i v městském autobuse či trolejbuse nebo v dopravních kancelářích MHD.

V MHD Chomutova a Jirkova se u čísel linek před stávající dvojčíslí zavádí předčíslí 3. Zavádí se možnost úhrady platební kartou a ruší se některé druhy jízdenek, které nebyly příliš využívány. I v rámci městské dopravy se začne počítat jízdné podle zón, nebude tedy již třeba hlídat počet zastávek, ale jen časovou platnost jízdenky. Chomutovské a jirkovské Buskarty nebudou integrovány a bude je možné buď vrátit, nebo je dále používat. Spolu s již vydanými jízdními doklady zůstanou v platnosti pro vozy MHD. Ve Varnsdorfu se nově zavádí krátkodobá přestupní patnáctiminutová jízdenka. Cestujícím z ostatních částí kraje integrace umožní využití jízdenek DÚK i v městských autobusech a trolejbusech Chomutova, Jirkova a Varnsdorfu. Ti, kteří přijedou do těchto měst meziměstskou linkou DÚK mohou pokračovat v cestě městskou dopravou bez potřeby kupovat další jízdenku, pokud jim ještě časově platí.

„S integrací veřejné dopravy v kraji jsme začali v roce 2015, kdy se povedlo zavést společný tarif pro zelené linkové autobusy i MHD Teplice. Průlomovým integračním rokem byl ale až letošní rok, kdy jsme postupně do jednotného systému DÚK zapojili vlaky, MHD v Ústí nad Labem, Děčíně a Bílině a dokonce i turistické nostalgické motoráčky a osobní lodě. Nynější zapojení MHD Chomutova, Jirkova a Varnsdorfu jen dokresluje dynamický rozvoj aktuálně nejmladšího integrovaného dopravního systému v Čechách,“ rekapituluje radní pro dopravu Jaroslav Komínek a jedním dechem dodává: „Rádi bychom v integraci veřejné dopravy v Ústeckém kraji pokračovali zapojením dalších měst nebo přívozů na Labi“.

Bližší informace naleznete na stránkách www.dopravauk.cz nebo v informačních kancelářích dopravců.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…