Role Čechoslováků v historické Bitvě o Anglii je nezapomenutelná

10.07.2016 16:07

U příležitosti 76. výročí bitvy o Anglii se v Hlavním sále Ministerstva obrany Na Valech sešli poslední žijící letci RAF, kteří bojovali za 2. světové války. Pozdravit je přišla náměstkyně ministra obrany pro řízení sekce právní MO Alena Netolická a velitel vzdušných sil brigádní generál Libor Štefánik.

Role Čechoslováků v historické Bitvě o Anglii je nezapomenutelná
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Slavnostního setkání se účastnili také další zástupci Armády ČR, váleční veteráni a další členové Československé obce legionářské.

„Role Čechoslováků v historické Bitvě o Anglii je nezapomenutelná. To nebyl jen boj na obrovském trojrozměrném bitevním poli, jehož němým svědkem byla černostříbrná stuha Lamanšského kanálu. Bitva o Anglii byla bitvou o všechno, co bylo demokratickému světu drahé, byla to bitva o svět samotný,“ zaznělo v projevu náměstkyně ministra obrany Aleny Netolické.

„My u vzdušných sil na ně nejenom vzpomínáme. To jsou naše kořeny. A naši piloti, naše mladá generace, chce být, jako byli naši piloti, technici, navigátoři během druhé světové války. A já jsem přesvědčen, že takové piloty máme,“ uvedl brigádní generál Libor Štefánik. V této souvislosti připomněl angažmá českých letců v Afghánistánu, Iráku, na Sinaji, během airpolicingu v pobaltských zemích či na Islandu a to, že letos naši letečtí instruktoři směřují do Iráku.

Po slavnostním setkání se konal pietní akt na náměstí Svobody v Praze, kde se nachází památník československých letců. Za rezort obrany se piety zúčastnil velitel vzdušných sil brigádní generál Libor Štefánik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…