Rosatom: TVEL dodá palivo pro výzkumný reaktor v Centru výzkumu Řež

23.03.2020 13:30

Palivová společnost Rosatomu TVEL uzavřela smlouvu na dodávku jaderného paliva pro výzkumný reaktor LVR-15 v Centru výzkumu Řež (CVŘ). Dodávka paliva se uskuteční v roce 2020 a součástí smlouvy je i opce na dodávky v dalších letech.

Rosatom: TVEL dodá palivo pro výzkumný reaktor v Centru výzkumu Řež
Foto: CVŘ
Popisek: Reaktor LVR-15 v CVŘ

 

LVR-15 je lehkovodní reaktor s maximálním výkonem 10 MWt a představuje jedno ze základních výzkumných zařízení v CVŘ, jednom z předních evropských výzkumných center v oblasti jaderné energetiky a materiálového výzkumu. Aktivní zónu reaktoru tvoří palivo IRT-4M vyrobeného v podniku Novosibirskij zavod chimkoncentratov (NZCHK, součást TVELu).

Výzkumná infrastruktura a reaktor v CVŘ jsou mimo jiného využívány i v rámci vývoje a ověřování nových typů ruského jaderného paliva pro energetické jaderné reaktory. V roce 2019 uzavřely společnosti TVEL a CVŘ dohodu o spolupráci v oblasti materiálového výzkumu a výzkumné práce proběhnou v reaktoru LVR-15 v nejbližší době. Konkrétně se jedná o studium vlastností základních a perspektivních zirkoniových slitin ruské výroby při nízkých intenzitách toku rychlých neutronů.

„Spolupráce Palivové společnosti TVEL a CVŘ je příkladem vzájemně výhodného a mnohaoborového partnerství v oblasti jaderné energetiky. V aktivní zóně tohoto českého výzkumného reaktoru je od prvního dne jeho provozu používáno ruské jaderné palivo. Současně   TVEL využívá praktické dovednosti a zkušenosti českých odborníků z tohoto výzkumného centra, které má v mezinárodní odborné komunitě nezpochybnitelnou autoritu. TVEL pak nabízí všechny nejnovější a nejefektivnější výsledky výzkumu a následná technologická řešení svým tradičním partnerům, mezi které patří i české jaderné elektrárny,“ uvádí starší viceprezident pro prodej a mezinárodní obchod společnosti TVEL Oleg Grigorjev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…