Rosatom plní veškeré závazky ohledně dodávek jaderného paliva zahraničním partnerům

05.03.2014 19:53

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom ujistila své partnery, že všechny dodávky jaderného paliva z Ruska do zahraničí budou realizovány včas, nezávisle na vývoji situace na Ukrajině.

Rosatom plní veškeré závazky ohledně dodávek jaderného paliva zahraničním partnerům
Foto: red
Popisek: Rosatom

„Nehledě na dočasná omezení tranzitu železničních souprav s jaderným palivem přes území Ukrajiny, která byla přijata ukrajinskou Státní inspekci pro jadernou regulaci 28. ledna letošního roku, bude palivová společnost Rosatomu TVEL plnit veškeré své závazky spojené s dodávkami jaderného paliva do zahraničních jaderných elektráren, díky využití alternativních variant dodávek,“ prohlásil první vice-prezident společnosti TVEL pro obchod a mezinárodní spolupráci Vasilij Konstantinov. „Co se týče dodávek paliva na Ukrajinu, také ty se realizují přesně podle smluvního časového plánu,“ dodal.

„Rozhodnutí o pozastavení tranzitu železničních souprav s jadernými materiály přes území Ukrajiny bylo přijato ukrajinskou stranou. My vycházíme pouze z oběžníku, který jsme obdrželi z Ukrajiny oficiální cestou. Jsem přesvědčen, že až se situace na území Ukrajiny uklidní, ukrajinská Státní inspekce pro jadernou regulaci odvolá všechna vynucená omezení,“ zdůraznil Konstantinov.

„Se všemi zahraničními partnery pracujeme i nadále v normálním režimu a změnu trasy dodávek přijímají s pochopením,“ zdůraznil Vasilij Konstantinov.

Podle vyjádření oficiálního představitele Rosatomu Sergeje Novikova, lze pro včasné dodávky jaderného paliva z Ruska zahraničním partnerům využít alternativní trasy a vyhnout se tak ukrajinskému území. „Mohou se lišit jak z geografického, tak i z logistického hlediska,“ zdůraznil Sergej Novikov.

Podle výkonného ředitele společnosti ALVEL, která provádí monitoring dodávek ruského jaderného paliva do českých jaderných elektráren, Josefa Běláče, se žádný mimořádný vývoj situace neočekává.

„Společnost TVEL už nejednou dokázala, že je spolehlivým dodavatelem, který je schopen operativně řešit vzniklé problémy. Jsme ve stálém kontaktu s ruskými partnery a jsme přesvědčeni o tom, že palivo bude do českých jaderných elektráren dodáno v řádném termínu a v naprostém souladu s uzavřenou dohodou, nehledě na to, jaká varianta dodávek paliva bude zvolena a jak dlouho bude platit zákaz tranzitu radioaktivních a štěpných materiálů přes Ukrajinu,“ prohlásil Josef Běláč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DIAMO: Soutěž o poskytování služeb u jezera Milada na dalších deset let

19:15 DIAMO: Soutěž o poskytování služeb u jezera Milada na dalších deset let

Státní podnik DIAMO ve spolupráci s městy a obcemi, sdruženými do Dobrovolného svazku obcí jezero Mi…