Rusko a Alžírsko podepsaly dohodu o civilním využití jaderné energie

04.09.2014 14:19

V alžírské metropoli Alžíru byla 3. září 2014 podepsána Dohoda o spolupráci v oblasti civilního využití jaderné energie mezi vládou Ruské federace a Alžírskou demokratickou lidovou republikou. Za ruskou stranu dokument podepsal generální ředitel Státní korporace pro jadernou energii Rosatom Sergej Kirijenko, za alžírskou ministr energetiky Alžírské demokratické lidové republiky Youcef Yousfi.

Rusko a Alžírsko podepsaly dohodu o civilním využití jaderné energie
Foto: red
Popisek: Rosatom

Dohoda určuje strategické zaměření spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti využití jádra pro mírové účely. Dokument předpokládá vývoj, výstavbu, provozování a servis jaderných elektráren a výzkumných reaktorů v Alžíru. Veškeré technologie, materiály a zařízení, které budou alžírské straně v rámci dohody předány, mohou být využity výhradně k mírovým účelům. Rusko a Alžír se kromě toho dohodly, že uskuteční společný geologický průzkum, zajištění a těžbu nalezišť uranu. Informovaly také o možnosti uplatnění jaderných technologií v oblasti zemědělství, biologie, výzkumech půdy, vodních zdrojů, v průmyslu a zdravotnictví, včetně výroby radioizotopů. Smluvní strany se dále dohodly o spolupráci v oblasti radiační bezpečnosti na území Alžírska.

Ruská strana se zavázala, že poskytne součinnost při vzdělávání expertů pro alžírský jaderný průmysl a bude se podílet na činnosti Alžírského institutu vzdělávání specialistů v oblasti jaderné techniky. Jak zdůraznil Sergej Kirijenko, už v tomto školním roce zahájí prvních deset alžírských expertů studium na pozici aspirantů ruské Národní výzkumné jaderné univerzity MIFI.

„Klíčovým projektem se může stát výstavba alžírské jaderné elektrárny podle ruského projektu s reaktory VVER,“ oznámil po podpisu smlouvy šéf Rosatomu Sergej Kirijenko. „Vítáme záměr alžírské vlády rozvíjet jadernou energetiku a jsme připraveni nabídnout referenční projekt generace 3+, který odpovídá nejpřísnějším kritériím bezpečnosti. Jde o jaderné elektrárny stejného typu, jaké Rosatom v současnosti buduje v Rusku i v dalších zemích.“

Kirijenko dále zdůraznil, že ruští jaderní experti vycházejí z dlouhodobých zkušeností při výstavbě jaderných elektráren v zemích s tropickým klimatem a vysokou mírou seismické aktivity. Ruské jaderné elektrárny jsou podle jeho slov schopny vydržet podzemní otřesy do intenzity devíti stupňů. Důkazem je úspěšně provozovaná jaderná elektrárna Busher v Íránu, kterou postavili experti Rosatomu.

Alžírský ministr energetiky Youcef Yousfi prohlásil: „Tato smlouva umožní rozvoj lidských zdrojů, technologií a vědy tak, že budeme schopni vybudovat první alžírskou jadernou elektrárnu v průběhu příštích 12 let.“

Obě strany pro realizaci Dohody založí společný koordinační výbor, který bude průběžně pracovat a také organizovat partnerská zasedání v Rusku a Alžírsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…