Rosatom učinil vstup do světa tepelné energetiky

24.02.2014 15:49

Ruská jaderná korporace Rosatom učinila úspěšný vstup do světa tepelné energetiky a hodlá v ní pracovat i nadále. Čeští partneři korporace tak mají otevřené nové možnosti spolupráce.

Rosatom učinil vstup do světa tepelné energetiky
Foto: red
Popisek: Rosatom

Ruská jaderná korporace Rosatom si poprvé za svou historii zahrála v roli generálního dodavatele tepelné elektrárny „na klíč“. 17. února 2014 byl spuštěn první blok v druhé fázi rozšíření Jihouralské městské elektrárny ve městě Čeljabinsk. Je to paroplynová elektrárna, kterou budovaly firmy ze skupiny Rosatom ve spolupráci se západními partnery. Stavba prvního bloku byla zahájena v srpnu 2010 a byla dokončena přesně podle harmonogramu smluveného při navrhování elektrárny.

Generálním dodavatelem pro dva bloky nové elektrárny se stala společnost Atomstrojexport, která v roce 2009 vyhrála výběrové řízení. Atomstrojexport je členem česko-ruského konsorcia MIR.1200, které se účastní tendru na dostavbu JE Temelín.

Nejdůležitějším zařízením bloku je plynoturbínový systém SGT5-4000F vyrobený společností Siemens, utilizační kotel P-140 vyrobený na závodech ZiO-Podolsk (Zio-Podolsk, a.s., patří do společnosti Atomenergomaš, strojírenské divize Rosatomu) a parní turbínový systém kondenzačního typu SST-3000 výroby Siemensu.

Celek zařízení nainstalovaného v elektrárenském bloku zajišťuje velmi vysokou účinnost 54,8 %, což patří mezi nejvyšší dosažitelné hodnoty v elektrárenském cyklu.

Součástí projektu jsou také systémy, které významně snižují emise škodlivých plynů do atmosféry, a velmi moderní a bezpečný systém technického zásobování vodou.

Náměstek generálního ředitele pro rozvoj a mezinárodní obchod jaderné korporace Rosatom Kirill Komarov ve svém komentáři rovněž zdůraznil význam nových bloků Jihouralské paroplynové elektrárny pro jaderný průmysl. „Tento objekt byl přinejmenším stejně náročný a komplikovaný jako jaderné elektrárny, které budujeme velmi úspěšně a kvalitně již řadu let. Jediný rozdíl byl v čase – tentokrát jsme ho měli mnohem méně. Pro Rosatom byl tento projekt velmi důležitý, neboť tímto způsobem můžeme diverzifikovat svou činnost a budovat nejen jaderné elektrárny, nýbrž také jiné komplikované a náročné stavby,“ uvedl Komarov. 

Při stavbě nové elektrárny společnosti ze skupiny Rosatom použily nové technologie, které se jim již osvědčily při stavbě jaderných bloků. Jmenovitě jde o metodu Multi D Engineering, která byla poprvé použita při stavbě druhé etapy Rostovské jaderné elektrárny. Tato technologie umožňuje zefektivnit a sjednotit řízení všech procesů probíhajících na staveništi a souvisejících se stavbou, počínaje financováním a konče dodávkou a montáží zařízení a vybavení. Multi D Engineering byl při stavbě objektů tepelné energetiky použit vůbec poprvé.

Diverzifikace portfolia zakázek Rosatomu otevírá nové možnosti rovněž českým firmám, které jsou jeho tradičním partnery. „Armatury pro nejaderné energetické objekty a elektrárny dodáváme již více než 60 let, vidím proto v rozšíření pole působnosti Rosatomu mnoho prostoru pro ještě vyšší odbyt naší produkce,“ uvádí obchodní ředitel společnosti Arako Tomáš Ondera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…