Rosatom uvedl do provozu největší větrnou elektrárnu v Rusku

18.01.2021 22:11

Kočubejevská větrná elektrárna začala v lednu 2021 dodávat elektřinu na ruskou energetickou burzu. Elektrárna je druhým projektem společnosti NovaWind (divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom realizující projekty ve větrné energetice) a také největší větrnou elektrárnou v Rusku.

Rosatom uvedl do provozu největší větrnou elektrárnu v Rusku
Foto: red
Popisek: Rosatom

Elektrárna leží v Stavropolském kraji na jihu Ruska a tvoří ji 84 větrných turbín o celkovém výkonu 210 MW. Rosatom elektrárnu začal spouštět v prosinci 2020. Míra lokalizace součástí větrných turbín dosahuje 65 %.

Generální ředitel společnosti NovaWind Alexandr Korčagin uvádí: „Díky úspěšným zkušenostem s výstavbou a provozem větrných elektráren, zavedení sériové výroby komponent a systémů pro větrné turbíny a efektivnímu dodavatelskému řetězci, který zahrnuje i podniky Rosatomu, se nám daří realizovat naše projekty ve větrné energetice systémově a Kočubejevskou elektrárnu jsme postavili za dva roky. Stavropolský kraj je naším klíčovým regionem.“

Rosatom v současnosti realizuje program stavby větrných elektráren v dalších třech lokalitách ve Stavropolském kraji a Rostovské oblasti. Do konce roku 2024 uvede Rosatom do provozu větrné turbíny o celkovém výkonu zhruba 1,2 GW.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…