Rosatom zahájil hloubení základů íránské jaderné elektrárny Búšehr II

03.11.2017 15:13

V Íránu zahájila ruská korporace pro atomovou energii Rosatom výkop základů hlavního výrobního bloku nové jaderné elektrárny Búšehr II. Vzniknou zde dva bloky typu VVER-1000 generace III+.

Rosatom zahájil hloubení základů íránské jaderné elektrárny Búšehr II
Foto: Rosatom
Popisek: Jaderná elektrárna Búšehr II

Slavnostní ceremonie se zúčastnili Alexej Lichačov, generální ředitel Rosatomu, Alí Akbar Sálehí, prezident organizace Atomic Energy Organization of Iran (AEOI), vedení ruských a íránských průmyslových podniků, ruští a íránští jaderní odborníci, představitelé místní samosprávy a obyvatelé města Búšehr.

Podle kontraktu podepsaného v listopadu 2014 budou nové bloky používat moderní verzi reaktorů VVER-1000, která patří do generace III+. Projekt splňuje nejpřísnější bezpečnostní požadavky, tzv. pofukušimské požadavky.

Současný instalovaný výkon 1. bloku elektrárny Búšehr zvýší dvojice nových bloků o 2100 MW. Půjde o typový projekt a ne dokončování rozestavěného projektu západního typu, jako tomu bylo v případě 1. bloku. Základní kámen nových bloků byl slavnostně položen v září 2016 a tím na staveništi začaly přípravné práce. Nyní se zahájením hloubení základů přechází projekt do praktické fáze realizace.

Před ceremonií navštívili Lichačov a Sálehí 1. blok jaderné elektrárny Búšehr, který je v provozu od roku 2011 a který představuje symbol spolupráce Ruska a Íránu v oblasti mírového jádra. Tento blok byl rozestavěn podle západního projektu a Rusové při jeho dostavování za pomoci technologie VVER museli použít unikátní technologická řešení a know-how. Kromě samotné výstavby Rosatom rovněž provedl výcvik provozního personálu. Tento blok je prvním jaderným blokem na Blízkém východě a od svého uvedení do provozu prokázal svou spolehlivost.

V úvodu své řeči během ceremonie Lichačov řekl, že zkušenosti v oblasti spolupráce, které již byly získány odborníky z obou zemí, pomohou efektivně řešit jakékoliv otázky, které vyvstanou při realizaci projektu Búšehr II.

„Věřím, že se tento významný rusko-íránský projekt stane symbolem naší spolupráce, symbolem pro naši generaci i pro generaci našich dětí. K dnešnímu dni jaderná elektrárna Búšehr vyrobila téměř 25 TWh elektřiny, což představuje solidní přínos pro hospodářství země a uvolnění financí pro výzkumnou, průmyslovou i sociální sféru,“ řekl Lichačov.
Sálehí během ceremonie uvedl: „Dnes jsme svědky zahájení výkopu základů pro druhý blok jaderné elektrárny Búšehr. Postupujeme podle harmonogramu a dokonce se nám daří plnit úkoly v předstihu. Věřím, že za sedm let budeme na stejném místě svědky spuštění tohoto bloku a o další dva roky později i spuštění 3. bloku.“

Projekt JE Búšehr II je financován z prostředků íránské vlády. V roli generálního dodavatele vystupuje Atomstrojexport patřící do struktury Rosatomu. V roce 2018 mají být zahájeny výkopové práce na základech 3. bloku a na rok 2019 zahájení betonáže základů 2. bloku.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 300 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících 18,3 procenta veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…