Rudolfinum rozezní výkony mladých vítězů soutěže Concertino Praga

03.06.2016 8:41

V pražském Rudolfinu vystoupí 10. června mladí talentovaní hudebníci, vítězové mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga, kterou každoročně pořádá Český rozhlas.

Rudolfinum rozezní výkony mladých vítězů soutěže Concertino Praga
Foto: Pavel Hornik
Popisek: soutěž Concertino Praga

Na koncertu soutěže, která letos slaví 50 let své existence, zahrají mladí umělci z Ruska, Rumunska, Kanady nebo České republiky. Spolu s nimi vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Liborem Peškem. Na pražské vystoupení navážou festivalové koncerty laureátů v pěti jihočeských městech.

Vítězové soutěže budou své výkony obhajovat nejen před publikem, ale také před rozhlasovými mikrofony a kamerami. Koncert nabídne ve svém vysílání již tradičně stanice Vltava. Zazní díla Sergeje Rachmaninova, Ernesta Chaussona, Dmitrije Šostakoviče nebo Antonína Dvořáka, zahrají Elizaveta Ključereva – klavír, Pavla Tesařová – housle, Cornelius Zirbo – violoncello, Arina Pan – klavír, Isabella Perron – housle a absolutní vítězka Concertina Praga 2016 Maria Zajceva - violoncello. Speciálním hostem koncertu je ruský klavírista a absolutní vítěz Concertina Praga 2013 Victor Maslov.

„Těší mě stálý zájem mladých hudebníků z celého světa o soutěž Concertino Praga. Věřím, že letošní vítězové ve své hudební kariéře dojdou stejně daleko jako Václav Hudeček, Dmitrij Sitkovetskij, Stanislav Bunin, Isabelle Faust a další výjimeční hudebníci, kteří touto soutěží prošli. Jsem hrdý na to, že to byl Český rozhlas, který stál u zrodu jejich úspěšné hudební kariéry,“ uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

Mladí umělci z celého světa se mezinárodní soutěže Concertino Praga účastní prostřednictvím profesionálních zvukových nahrávek, z nichž vybírá sedmičlenná porota složená z renomovaných světových umělců ty nejlepší.

„Jednou z nejdůležitějších součástí veřejné služby poskytované Českým rozhlasem široké veřejnosti je péče o rozvoj klasické hudby. Jsem velmi rád, že Český rozhlas už plných 50 let poskytuje prostor a zázemí mladým umělcům z domova i ze zahraničí. Přehled velkých umělců současnosti, kteří se v různých letech stali laureáty Concertina, svědčí o tom, že porotci Concertina měli a mají prst na tepně soudobého interpretačního umění,“ uvedl ředitel Výroby ČRo Jiří Mejstřík.

Do 50. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků se přihlásili soutěžící z Německa, Ruska, Slovenska, Bulharska, Rumunska, Gruzie, Ukrajiny, Rakouska, Lotyšska, Kanady a Korey. Českou republiku reprezentovalo devět nahrávek. Absolutní vítězce vydá Český rozhlas profilové CD.

Nad aktuálním 50. ročníkem převzal záštitu ministr kultury Daniel Herman a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Akci podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, hlavní město Praha, Jihočeský kraj, Státní fond kultury, Rumunský kulturní institut, Nadace Bohuslava Martinů a Nadace Život Umělce. Koncerty se konají za podpory Hlavního města Prahy, Jihočeského kraje a měst Jindřichův Hradec, Třeboň, Bechyně, Český Krumlov. Více informací o soutěži a koncertech je možné najít na concertinopraga.cz.

Program koncertu v pražském Rudolfinu:

Elizaveta Ključereva (Rusko), klavír, 1. cena
Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll op. 18, 1. Moderato

Pavla Tesařová (Česká republika), housle, 2. cena
Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro housle a orchestr D dur op. 35, 3, Finale. Allegro vivacissimo

Cornelius Zirbo (Rumunsko), violoncello, 2. cena
David Popper: Uherská rapsodie op. 68

Viktor Maslov (Rusko), klavír, Absolutní vítěz Concertino Praga 2013
Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro klavír a orchestr č. 1 b moll op. 23 – 2. Andantino semplice, Allegro vivace assai 3. Allegro con fuoco

***** PŘESTÁVKA *****

Arina Pan (Rusko), klavír, 2. cena
Dmitrij Šostakovič: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 F dur op. 102 – 2. Andante, 3. Allegro

Isabella Perron (Kanada), housle, 1. cena
Ernest Chausson: Poème op. 25

Maria Zajceva (Rusko), violoncello, 1. cena, Absolutní vítězka Concertino Praga 2016
Antonín Dvořák: Koncert pro violoncello a orchestr č. 2 h moll op. 104 – 3. Finale. Allegro moderato

Termíny Jihočeského festivalu Concertino Praga:

13. 6. 2016 Český Krumlov
14. 6. 2016 Bechyně
15. 6. 2016 Třeboň
16. 6. 2016 ZUŠ Jindřichův Hradec
17. 6. 2016 Jindřichův Hradec

Koncert z Rudolfina a Jindřichova Hradce uslyší posluchači Vltavy v přímém přenosu. Ostatní vystoupení z turné po jižních Čechách odvysílá Český rozhlas ze záznamu.

Rezervace vstupenek na nikola.stefkova@rozhlas.cz. Vstupenky na pražský koncert lze též zakoupit v pokladně Rudolfina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…