Růst ekonomické aktivity byl ve druhém čtvrtletí nad prognózou ČNB

03.09.2016 8:18

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 2. čtvrtletí roku 2016

Růst ekonomické aktivity byl ve druhém čtvrtletí nad prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 2,6 %, když v mezičtvrtletním vyjádření se ekonomická aktivita zvýšila o 0,9 %. V porovnání s prognózou ČNB je vykázaný ekonomický růst ve druhém čtvrtletí vyšší o půl procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření.

Odchylka meziročního růstu HDP ve druhém čtvrtletí od prognózy ČNB směrem nahoru byla dána zejména vyšším příspěvkem zahraničního obchodu.  Vývozy i dovozy přitom rostly pomaleji, než předpokládala prognóza ČNB. K vyššímu než prognózovanému ekonomickému růstu přispěl též méně výrazný pokles tvorby hrubého kapitálu. Předpoklad o snížení vládních investic z důvodu jen pozvolného náběhu nového programového období EU fondů se však naplnil. Mírně vyšší byl i růst vládní spotřeby. Naopak směrem k nižšímu než prognózovanému růstu HDP působila spotřeba domácností, která po sezonním očištění ve druhém čtvrtletí překvapivě zpomalila svůj růst, zatímco prognóza předpokládala její stabilní růst v blízkosti tří procent.

V souhrnu lze konstatovat, že ve druhém čtvrtletí 2016 došlo k očekávanému zpomalení meziročního růstu české ekonomiky, byť v menší míře, než ČNB předpovídala. Podle prognózy centrální banky růst české ekonomiky v celém letošním roce zpomalí na 2,4 %, a to vlivem dočasného snížení tvorby hrubého kapitálu především v důsledku poklesu vládních investic spolufinancovaných z evropských fondů. Ekonomiku naopak nadále podporují uvolněné domácí měnové podmínky prostřednictvím oslabeného kurzu koruny i mimořádně nízkých úrokových sazeb. Příznivě k ekonomickému vývoji přispívají i nízké ceny ropy a zvyšující se zahraniční poptávka. V příštích dvou letech růst HDP opět zrychlí a dosáhne tří procent.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…